Audio & beeld

Magneetcontact in luik gemonteerd

Zopas heb ik het eerste magneetcontact gemonteerd. Het magneetcontact in kwestie zal dienst doen als lichtschakelaar van het licht op de kruipzolder. Dit houdt het aantal schakelaars beperkt in de traphal en zo ben je zeker dat het licht nooit blijft branden, tenminste als je het luik helemaal dicht doet... Om hier zeker van te zijn, zal het licht ook uitgaan via de alles-uit-knop die we later zullen installeren en programmeren.

Het magneetcontact in kwestie (van Gardy) had ik reeds liggen en zat dus niet bij in de eerste levering van het domoticamateriaal van vorige vrijdag.

Ziehier een klein cursusje voor beginners (waaronder ikzelf)

De inhoud van het zakje

Op bovenstaande foto zie je links een niet uitgepakt exemplaar en rechts de uitgepakte versie met gebruikershandleiding in het Nederlands. Er was ook een franstalige handleiding bijgeleverd.

Eerst installeren we het losse gedeelte in het luik. Er dient een gat van 9mm geboord te worden en vervolgens moet het magneetcontact er in geschroefd worden.

Gaatje boren en los gedeelte van het magneetcontact erin steken. Nu enkel nog vastvijzen...

We sluiten onszelf even op de kruipzolder op en tekenen af waar het magneetcontact zich precies bevindt. We kunnen dan loodrecht ertegenover het vaste gedeelte van het magneetcontact plaatsen op exact dezelfde manier. Alleen moeten we hier uiteraard de kabel van het magneetcontact door het boorgat trekken.

Om de kabel te beschermen, trekken we deze door een flexibele buis tot aan de schakelkast. Gelukkig staat deze schakelkast er zo goed als recht onder, zodat we geen verlengstuk aan de kabel moeten solderen. Bij het volgende raamcontact zal ik daar minder geluk mee hebben...

De kabel van het magneetcontact verdwijnt onmiddellijk in de flexibele buis

We vergeten de kabel niet te labelen aan de zekeringenkast, zodat we later nog weten welke kabel waar bij hoort.

Kabel van een label voorzien aan de zekeringkast

Voor de zekerheid meten we met behulp van de multimeter aan de uiteinden van de kabel aan de zekeringenkast nog even uit of we het magneetcontact niet beschadigd hebben tijdens de installatie. We meten eerst de weerstand van de sabotagekring: 1,2 ohm, vervolgens meten we de weerstand van het contact wanneer het luik open is: oneindig, wat we verwachten, aangezien er geen contact is en het over een normaal gesloten magneetcontact gaat. Tot slot hopen we dat we een waarde kunnen meten van ca. 1,2 ohm als het luik dicht is, net zoals bij de sabotagekring. Dit is het geval, dus het magneetcontact is niet beschadigd én is bovendien goed geplaatst.

Het enige wat we nu nog moeten doen is op onze papieren aanduiden dat de kabel voor MC1 gelegd is, zodat we een overzicht krijgen van de nog te leggen kabels...

Binnenkort plaats ik een gelijkaardig artikel, maar dan voor een opbouwmagneetcontact, waar de kabel wel verlengd moet worden.

0 reacties:

Een reactie posten