Audio & beeld

Gyproc aan plafond - eerste kamer

Met enige vertraging is het er dan toch van gekomen om 9mm dikke gyprocplaten aan het plafond te hangen.
Voor dit werkje was het goed dat we met twee waren, dat werkt toch handiger.


Een overschotje spaanplaat (OSB) wordt aan de spanten bevestigd. Dit maakt het plaatsen van het verlichtingsarmatuur veiliger.


Het eindresultaat, met ingekorte elektriciteitskabel.
Vanaf morgen komt mijn schoonbroer, die sinds kort zelfstandig aannemer is full-time verder de zolder afwerken. De deadline nadert immers...

3 reacties:

belz zei

Knap eindresultaat!

Ik zie dat jullie de gyproc platen van 9mm dik hebben genomen en die op houten balken hebben gevezen. Hebben jullie hier achteraf last van gehad ivm scheuren? Ik volg de gids op zelf renoveren en daar staat dat gyproc heel gevoelig is voor scheuren (kan maximaal een doorbuiging aan van 1/500). Er wordt daar ook aangeraden om met platen van 12.5mm te werken omdat die iets steviger zijn. Is dit misschien allemaal wat overdreven dan?

Nog een tweede vraagje, de versteviging in OSB hangt bovenop de balken (zo lijkt het op de foto). Hoe bevestig je dan later de licht armatuur? Ik bevestig de OSB tussen de balken, zodat het in 1 geheel aansluit met de gyprocplaten. Als ik er dan een vijs in draai dan trekt die de gyproc niet kapot. Benieuwd hoe jij het doet!

Geert zei

Hey belz,

We hebben nog geen last gehad van scheuren. Dat van die OSB klopt inderdaad. Op de foto lijkt die boven de spanten te zitten. Ik heb net gecontroleerd en in de werkelijkheid zit die tegen de gipsplaat.

Groeten,
Geert

belz zei

Hey Geert,

Ik begrijp nu dat het inderdaad meer afhangt van de doorbuiging van de balken in de bovenconstructie (van het dak) en niet van de latten die onder de isolatie zaten. Ik zat ook fout met de doorbuiging, blijkbaar is 1/300ste al voldoende en in uw geval is het een redelijk beperkte overspanning lijkt het. Als je na 10 jaar nog geen scheuren hebt dan zal het wel dik in orde zijn :-)

Straf van die versteviging in OSB, ik heb er net weer naar zitten turen, het lijkt echt of ze hoger hangt, gezichtsbedrog. Kon ook moeilijk anders, ik denk dat je snel een vijs door de gyproc plaat zou trekken als je de armatuur hangt anders.

Leuke foto's en proficiat met je prijs van Beste Bouw Blog!

Greetz,
Belz

Een reactie posten