Audio & beeld

Domotica-zekeringenkast bekabeld

Afgelopen weekend werd de zekeringenkast bekabeld, inclusief de domotica-componenten.
Ziehier hoe we dit voor elkaar gekregen hebben. Een dikke pluim trouwens voor de installateur, want naar mijn mening heeft hij dit heel proper gedaan.

We hebben ervoor gekozen om de leidingen onderaan de kast te laten toekomen. Dit om twee redenen:
  1. De meeste leidingen lagen op de vloer op de verdieping van de kast, dus dat was het eenvoudigste.
  2. Om de hoeveelheid stof die in de kast kan vallen te beperken.
Deze Gardy Boxplus 24 met 3 DIN-rails zou voldoende plaats moeten bieden voor de aansluitingen van de bovenste twee verdiepingen van onze woning.

We hanteren volgend principe:
  • Aan de kant waar de 220V-kabels die naar de stopcontacten en de lichtpunten lopen, plaatsen we de rijgklemmen. In ons geval is dat dus onderaan. We plaatsen ook de aardingsklem onderaan de kast.
  • De middelste rail gebruiken we voor de domoticacomponenten.
  • De rail aan de andere kant van de rijgklemmen, gebruiken we voor de differentieel- en/of hoofdschakelaar en de zekeringen of automaten. Dit is dus de bovenste.
Het spreekt voor zich dat de automaat die zorgt voor de afzekering van de kabel tussen de bestaande kast en de nieuwe kast op het moment van installatie uit staat!

Hieronder zie je dat alle modules op hun plaats geklikt zijn en dat de 220V-kabels aangesloten zijn op de onderste rijgklemmen en op de aardingsklem.
We noteren welk lichtpunt / stopcontact of groep stopcontacten op welke rijgklem aangesloten is.


Op bovenstaande foto zie je ook hoe de kabel die van de andere zekeringenkast komt links bovenaan in de differentielschakelaar is aangesloten, hoe de zekeringen met elkaar verbonden zijn via de "kam" die eronder geschroefd is en hoe de eerste automaat van 10A de voeding van de bus afzekert. Voor de lichtkringen gebruiken we automaten van 10A, voor de stroomkringen naar de stopcontacten automaten van 20A.

Hieronder is de kast helemaal bekabeld, behalve het stopcontacten-gedeelte, aangezien deze toch nog niet geïnstalleerd zijn in de kamers.
Je kan zien hoe de zekeringen de domoticamodules afzekeren. Bij de Zennio-componenten die gebruikt zijn, zou je elke groep van 2 uitgangen op een aparte zekering kunnen aansluiten. Aangezien het bij ons om wat basisverlichting gaat, is dit niet nodig en sluiten we elke component op een aparte zekering aan. De dimmers (= de 2 rechtse modules) zijn mee aangesloten op de derde lichtkring.



Op bovenstaande foto zie je ook:
  • dat de buskabel doorlust van component naar component. (Onderaan de domotica-rail, de rode en de zwarte kabel tussen de modules.)
  • hoe de uitgangen van de schakelactoren (middelste rail) verbonden worden met de fasedraad van de 220V-kabels via de rijgklemmen (via zwarte kabel)
  • dat de nulgeleider rechtstreeks van de zekeringen op de rijgklemmen aangesloten worden. Op de rijgklemmen verbindt deze alle klemmen die op dezelfde zekeringautomaat aangesloten zijn. In ons geval werd dit ook via kleine kammen gedaan, waarvan sommige pennen afgebroken werden, zodat enkel de juiste klemmen doorgelust worden.
    Let op: Als je hier een vergissing maakt kan er spanning op de lijnen blijven als je de zekering uit zet!
  • dat er rechts bovenaan nog een groep rijgklemmen staat. Hier worden de analoge inputsignalen (raamcontacten, rookdetectoren, ...) op aangesloten. De onderkant van de klemmen wordt dan verbonden met de input-modules op de middelste rij.
Eens de kast helemaal bekabeld is, dient deze nog afgewerkt te worden:

Voor de middelste rail zou ik nog een afdekplaatje moeten halen.

En toen ging het deurtje dicht...



Opmerking: dmlights.be heeft een aparte rubriek met installatiemateriaal waar je bovenstaande componenten kunt terugvinden.

13 reacties:

Danny M zei

Hallo, wat een leuke maar vooral ook interessante blog! Met name de informatie over KNX vind ik erg interessant. Ik zoek me een breuk op internet om concrete 'doe-het-zelf' informatie te vinden, maar dat lukt nauwelijks. Totdat ik deze site tegen kwam. Ga vooral zo door.

Hieronder staan een aantal vragen die ik op dit moment heb over KNX. Misschien kun je daarover wat informatie opnemen op je blog.

- een lamp aan het plafond wordt nu geschakeld door een conventionele schakelaar. Hoe kan ik dat ombouwen naar een lamp die door KNX bediend wordt? Is er een KNX onderdeel die ik in de plaats van de conventionele schakelaar kan inbouwen? Ik zou de KNX/EIB buskabel dan aansluiten op dat KNX onderdeel. Maar ook de 220V. richting de lamp. Het KNX onderdeel voorziet dus in het aansluiten van een KNX schakelaar die ik kan instellen om welke actor in huis op welke plaats dan ook te bedienen. Maar ook in het koppelen van de lamp aan het KNX systeem. Zodat die lamp als actor in het KNX systeem ingesteld kan worden waarna het door welke schakelaar in huis op welke plaats dan ook bediend kan worden. Kan dat? Welk onderdeel is dat?

- Kan een conventionele WCD vervangen worden door een KNX WCD zodat met KNX de stroom erop of eraf gehaald kan worden? Dan is het voor mij een kwestie ervoor te zorgen dat de KNX/EIB buskabel ook bij elk WCD ‘langs komt’?

- om verwarming per vertrek te kunnen regelen, zoek ik een KNX onderdeel in de plaats van de conventionele thermostaatkraan. Het zou een electrische afsluiter moeten zijn die als actor met KNX bediend kan worden. De kraan gaat dicht als er geen personen in de kamer aanwezig zijn, als een gewenste temperatuur bereikt is en/of als een raam in dat vertrek open is. Bestaat zo’n actor? Is dat een actor die alleen op de KNX/EIB buskabel aangesloten kan worden of heeft het ook nog 220V. nodig?

- er zijn verschillende KNX schakelaars. Een schakelaar met 1 knop, 4 knoppen, 5 knoppen en een display, etc. Klopt mijn veronderstelling dat elke schakelaar op 1 KNX/EIB buskabel aangesloten kan worden? Ongeacht het aantal knoppen en functies die schakelaar heeft? Zo niet, hoe werkt het dan?

- de KNX/EIB buskabel kan doorgeschakeld worden tot een maximum van 64 aangesloten actoren en/of sensors? Telt een schakelaar met 4-knoppen dan voor vier?

- kan een 24V AC magneetventiel als actor door KNX bediend worden? Dat heb ik in de toekomst nodig voor een volautomatische tuinberegening.

Alvast bedankt voor je moeite en je reactie.

Gr.
Danny M

Geert zei

Beste Danny,
Bedankt voor de interesse in mijn blog. Ik zat met hetzelfde probleem als jij dat ik als beginner niet voldoende info vond over KNX. Daar wilde ik dus verandering in brengen door de kennis die ik tijdens de verbouwing aan het vergaren ben, te delen.

Ik kan niet op al uw vragen antwoorden, omdat ik ook het antwoord niet ken. Ik werk persoonlijk via domo-connect. Die persoon (Daniël) komt langs om uw behoeften te bespreken en zoekt dan de componenten uit die je nodig hebt. Je bent daarna vrij om al dan niet de plaatsing helemaal zelf te doen.

Ik raad je aan om het KNX-hoofdstuk eens te lezen in het boek dat op mijn knx-eib-pagina staat...

Hier mijn poging om jouw vragen te beantwoorden:
- de centrale verwarming zal bij mij geregeld worden via magneetventielen op de collectoren. (24V of 220V, dat weet ik nog niet, maar is niet zo belangrijk, want er zijn componenten voor beide types). In elke kamer die afzonderlijk gestuurd dient te worden zal een KNX-thermostaat op de bus aangesloten worden. In de zekeringenkast komt op dat moment een component die de (in mijn geval 6) magneetventielen gaat aansturen. Als uw magneetventielen op 220V werken, moet deze component uiteraard 220V-uitgangen hebben.

- Een schakelaar met 8 drukknoppen telt als één bus device. Echter heb ik van een kennis vernomen dat het getal "64" niet echt de limiet is. Je zou perfect meer bus devices aan de bus kunnen hangen, maar je loopt dan het risico dat het signaal op de bus te zwak wordt. Als je veel LCD-panelen enzo aan de bus hangt, zal je er geen 64 kunnen aanhangen...

- Voor wat betreft uw lamp die je naar KNX wil ombouwen, kan je een aantal zaken doen:
1) Er bestaan "room controllers" die ipv in de zekeringenkast ergens achter een vals plafond of zo weggewerkt worden. Deze hebben een bus- en een 220V-aansluiting en enkele uitgangen. Je moet dan enkel de buskabel en een 220V-kabel naar daar trekken en dan kan je deze "doos" verbinden via 220V naar de lamp(en). Uiteraard zal deze oplossing minder flexibel zijn dan wanneer je alles naar de zekeringenkast trekt.
2) KNX kan ook signaal over de powerline sturen ipv over de buskabel. Je hebt hier dan wel andere schakelaars nodig, maar het principe is hetzelfde. Dit kan bij verbouwingen ook wel een oplossing bieden.

Ik hoop dat dit je al wat op weg helpt.

Erwin zei

Hallo Geert,

Wij zijn een nieuwbouw aan het zetten en zouden ook voor Domotica KNX willen gaan, alleen krijgen we continue prijzen te horen van meer dan 25000 euro + BTW

Heb je veel kunnen uitsparen door het zelf te doen?

Wij hadden voor GIRA geopteerd maar dat lijkt me nu veeel te duur

Bedankt voor je info

Geert zei

Erwin,

Het bedrag dat je daar vernoemd lijkt me inderdaad een correcte offerte. Als je wil weten hoeveel je kan uitsparen, zou je moeten kijken naar het gedeelte "materiaal" en naar het gedeelte "werkuren". Als je bij de "basis" blijft, zou je inderdaad veel kunnen uitsparen door zelf de kabels van de lichtpunten naar de kast te trekken, door zelf de buskabel overal naartoe te trekken. En zelf nadenken over hoe je installatie er moet uit zien, maakt het leven van de leverancier ook eenvoudiger...

Als ik mijn handen niet had vuilgemaakt, zou ik geen domotica-installatie gekozen hebben, omdat het te duur zou zijn.

Uiteraard hangt het er ook van af met welke componenten je wil gaan werken. Sommige design-schakelaars kunnen je stukken van mensen kosten, alsook LCD-toucpanels, gira homeserver, ...

Het ligt er dus aan wat je zelf wilt.

Erwin zei

Hallo Geert,

Bedankt voor je antwoord. Ik heb ondertussen ook domo-connect (daniel) gecontacteerd en heb nu toch al heel andere prijzen. Op je foto lijkt het alsof er maar 2 EIB kabels toekomen. Heb je dan niet voor een ster schakeling geopteerd? Anders gevraagd, ik weet dat knx een bus systeem is dus in principe moet je maar 1 kabel verbinden met de componenten en kan je al je schakelaars doorlussen. Toch krijg ik van velen de raad om toch voor een ster opstelling te kiezen. Wat is jou idee hierover?

Alvast bedankt
Groetjes

PS ik begin nu maandag aan mijn elektrisch verhaal ... ;-) ben benieuwd (eerst inslijpen natuurlijk, that's the easy part ;-) )

Unknown zei

Hallo,

Aangezien wij binnenkort gaan verhuizen naar een nieuwbouwwoning ben ik op internet op zoek gegaan naar informatie over KNX. Daarbij kwam ik eindelijk dit uitgebreide, en praktische verhaal tegen. Het heeft me erg geholpen om een beetje een beter beeld te krijgen van hoe KNX nu in de praktijk werkt. Ik zit nog wel met een paar (beginners)vragen, waarvan ik hoop dat je me een klein beetje op weg wilt helpen.

Als je KNX centraal wilt opzetten, dus alle schakelaars (actoren?) in een centrale kast, wat voor draden moet ik dan trekken. Stel, ik heb een kamer met vier lichtpunten die ik afzonderlijk wil kunnen schakelen. Sowieso zitten deze lichtpunten op de 230V. Daarnaast moet ik dan een busleiding hebben, die vanuit de meterkast naar alle vier de lichtpunten loopt (en de lichtknopjes natuurlijk). So far so good.
Maar heb ik dan voor elk lichtpunt een aparte actor nodig, dus een viervoudige schakelaar in de meterkast voor deze vier lichtpunten, of vier aparte actoren (schakelaars) op de rail in de meterkast? En komt er dan bij elk lichtpunt een busaankoppelaar? De varianten die ik gezien heb moet je in een aparte inbouwdoos stoppen, dus krijg ik dan naast elk lichtpunt in het plafond een extra doos voor de busaankoppelaar?
Dus: 2 stroomdraden vanuit de meterkast naar de lichtpunten (in serie), 1 busleiding naar alle lichtpunten (ook in serie), of moet ik vanaf de meterkast nog extra kabels trekken (schakeldraden?).

Je leest het al, het zijn echt beginnersvragen, maar ik probeer gewoon een beetje een globaal beeld te krijgen hoeveel draden en componenten ik nodig heb.

Alvast ontzettend bedankt,
Groeten,

Kim

Geert zei

Als het een nieuwbouwwoning betreft, moet je gewoon elk lichtpunt (230V) rechtstreeks naar de kast bekabelen. In jouw geval zal je dus 4 keer 3x1,5mm2 tot aan de kast moeten brengen. De buskabel moet je dan naar je schakelaar(s) trekken. De schakelaars mag je in serie op deze bus aansluiten. Je moet dus niet elke schakelaar apart naar de kast trekken.
Nadien moet je dan in je kast een schakelactor plaatsen die één of meerdere (tot 18 dacht ik) uitgangen (lichtpunten dus) kan schakelen.

Meer info over hoe je alles moet bekabelen, vind je in het boek waar ik het op de EIB/KNX-pagina over heb (zie menu bovenaan)

Unknown zei

Geert,

Jammer genoeg is de 'normale' bedrading al bij de bouw gedaan, dus per groep, en niet per lichtpunt, komen de drie kabels uit in de meterkast.
Alle lichtpunten individueel vanuit de meterkast bekabelen betekent dus heel veel extra buizen en kabels, en ik weet niet of dat 'zomaar' gaat.
Begrijp ik goed dat als je centraal wilt schakelen, dus met de actoren in de meterkast, dat je dan elk lichtpunt rechtstreeks bekabeld moet hebben vanuit de meterkast?

Geert zei

Dat begrijp je goed.
Als je normale bekabeling al gebeurd is, dan heb je toch ook geen buskabel naar je schakelaars lopen e.d.? Of is dat wel nog mogelijk om dat te doen?
En ik weet dat als al die lichtpunten tot dezelfde ruimte behoren, dat er dan specifieke éénkameroplossingen bestaan. Dat is een schakelbakje dat je in de kamer verstopt en de bedrading van de lichtpunten gaan naar dat bakje ipv naar de kast. Er is dan één kabel die vanaf de kast naar dat bakje gaat en dat kan dan de normale bekabeling zijn.
Als je wilt weten wat de mogelijkheden in jouw situatie nog zijn, dan stel ik voor dat je eens contact opneemt met een installateur. Die is beter op de hoogte van wat er precies bestaat.

RickertB zei

Hoi Geert,

Wat voor een programmeren heb je moeten doen?
Bestond dit uit dipswitches (geen hoe het werkt nog..) of heb je het op een andere manier moeten doen?

Heb je het systeem verder nog gekopeld aan je computer oid? :)

Mvg, Rick

Geert zei

Rick,

KNX-programmatie gebeurt via de ETS-software. Bij mij heeft de installateur dit gedaan. De bedoeling is om later ook een ip-interface bij te plaatsen, zodat er ook via het pc-netwerk e.e.a. kan gebeuren... (basiscommando's geven, logbestanden, ...)

RickertB zei

Aah, nu valt dat ETS bij mij ook op z'n plaats, had het eerder wel doorgekeken op de KNX site :-)

Ik heb zonet gelijk even gezocht en heb de software ook zelf kunnen vinden op de nieuwsgroepen, altijd leuk! :)

Bedankt voor je reactie, erg leuk zo deze site!

Unknown zei

Beste Geert,

Nou ik heb toch maar besloten om alle bekabeling naar de stopcontacten en de lichtpunten te vervangen, zodat ik alles individueel kan bedraden. Ik moest toch al het één en ander doen voor het datanetwerk (Lexcom Home), dus in combinatie met een verlaagd plafond, een sleuvenfrees, en een paar kilometer draad komt het nu toch allemaal in orde. Nogmaals bedankt voor de tips! Het linkje naar het EIB/KNX boek op je site doet het jammer genoeg niet meer trouwens...

Een reactie posten