Audio & beeld

Funderingen controleren

Aangezien we tijdens de volgende fase een praktijkruimte voor een vrij beroep in de kelder willen onderbrengen, zijn we genoodzaakt om de tuin deels uit te graven, zodat er meer licht kan invallen in de kelder. Dit uitgraven brengt risico's met zich mee: de woningen en de terrassen van de buren zouden kunnen verzakken.

De architecte had daarom gevraagd om op enkele plaatsen in de kelder en aan de muren met de buren enkele putten te graven om te controleren hoe diep de fundering precies zit. De stabiliteitsingenieur kan op basis daarvan enkele berekeningen uitvoeren om te bepalen hoeveel extra fundering er nodig gaat zijn.

Voor de meetstaat en het lastenboek was het ook interessant om te weten hoeveel tijd de uitgraving precies in beslag zal nemen.

Dit is het resultaat van de test:

De achtergevel van de bovenverdieping -> steunmuur in de kelder

In de kelder werden twee putten gegraven onder de steunmuur waar de achtergevel van de bovenverdieping én het dak op rust. Het resultaat is een beetje verontrustend in die zin dat er letterlijk onder de muur gegraven kan worden op een diepte van nog geen twintig centimeter:

put 1:




put 2, een metertje verderop




Linker zijgevel achteraan

Aan de linkerkant van onze tuin grenst het uit te graven gedeelte aan het verhoogd terras van de buren. De foto's laten zien dat hier ook slechts tot een half metertje onder grond iets anders dan "aarde" te vinden is.



Rechter zijgevel achteraan

Aan de rechterkant van ons terras staat de muur van de keuken van de buurvrouw. Aangezien daar een volwaardig stuk woning staat, verwachten we ons aan een ietwat diepere fundering. Dit blijkt het geval te zijn, ook al is het beperkt tot 70 centimeter.
Aangezien we een halve verdieping van de tuin moeten uitgraven, zullen we ook hier extra stevigheid moeten voorzien tijdens de tweede fase van onze verbouwingswerken.









Update: lees hier het vervolg

1 reacties:

Tom zei

Jullie hebben echt een mooi zandkasteel! :)

Een reactie posten