Audio & beeld

Netwerkkast bekabeld

Een tweetal weken geleden had ik een deel van de netwerkaansluitingen in de kamers bekabeld. Aangezien ik deze wilde doortesten, moest ik de patchkast installeren en bekabelen. Vorige week werd de 19 inch patchkast omhoog gehangen en afgelopen weekend heb ik ze bekabeld.

De eerste stap is om de kabels proper in de kast te laten komen. Aangezien er sommige kabels net te kort waren om langs boven in de patchkast te krijgen, moesten deze langs onder komen, wat het lastiger maakt om de kast proper bekabeld te houden.


De patch-paneeltjes liggen klaar om met de LSA-tool bekabeld te worden. Alle linkse aansluitingen (in de kamers) komen op het paneel met de rode tape, zodat het patchen later zeer eenvoudig is.


Nadat alle aansluitingen goed waren (het doortesten met de kabeltester bleek geen overbodige luxe, want er zat af en toe wel een slecht contact tussen), konden de panelen in de netwerkkast geplaatst worden. Aangezien het voor mij ook de eerste keer was dat ik aan dit soort werk begon, was het wat uitzoeken hoe alles precies geplaatst moet worden.


Van deze 16 poorten, konden er in de kamers reeds 8 doorgetest worden met de kabeltester. De andere poorten zullen hopelijk binnen enkele weken of maanden getest kunnen worden als de tussenmuren op de eerste verdieping er staan.


De volgende stap is om de kast van stopcontacten te voorzien en om de aarding tussen stopcontact en netwerkkast te verbinden, zodat verloren gelopen spanningen hun weg naar de aardbol kunnen vinden vóór ze de netwerkcomponenten beschadigen...

3 reacties:

Anoniem zei

Heel interessant. Wij zijn zelf een nieuwbouw aan het zetten, en ik ben verantwoordelijk voor het netwerk. Weet jij er veel van? Misschien kan jij mij wat raad geven.

Geert zei

De raad die ik kan geven is dat je beter een kabel te veel dan een kabel te weinig trekt.

Ik ben/was van plan om alles met cat5e-kabel te bekabelen (om de kosten wat te drukken), maar mijn materiaal werd vorig jaar reeds in juli aangekocht. Waarschijnlijk zijn de prijzen van cat6 en cat7 intussen weer gedaald, dus die optie moet je zeker bekijken.

Wel ben ik van plan om de belangrijkste aansluitingen (aan de tv (om blu-rays te kunnen streamen) en de pc-punten waar het netwerk het zwaarste zal belast worden) met cat7 te bekabelen, zodat een snelheid van 10Gbps mogelijk is. cat5e en cat6 hebben een beperking tot 1Gbps. Momenteel is die nog ruim voldoende, maar binnen een 10-tal jaar waarschijnlijk wel achterhaald...

Als je nog iets moet weten, vraag je maar raak.

Geoff zei

Met CAT6 kan je wel 10Gbps halen hoor, je moet alleen zien dat je switch die snelheid kan halen. De meeste switchen die deze snelheid aankunnen zijn voor de gewone werkmens momenteel nog onbetaalbaar.
Als je gaat videostreamen heb je inderdaad al voldoende met CAT5E op voorwaarde dat je switch de datastroom kan verzetten en dat je niks anders op dezelfde lijn steekt qua verkeer.

Een reactie posten