Audio & beeld

Verloop offerteaanvragen

Op woensdag 6 januari 2010 werden er 7 offertes aangevraagd voor het volgende deel van de verbouwing. Hier kan je lezen wanneer en hoe de aannemers reageerden:

woensdag 6 januari 2010
  • Telefonisch contact met 9 aannemers
  • Volledig dossier (lastenboek, meetstaat, plannen, stabiliteitsstudie, ...) opgestuurd via e-mail naar 7 aannemers die telefonisch wel geïnteresseerd bleken
vrijdag 8 januari 2010
  • Reactie van een eerste aannemer via e-mail:

    Beste,

    Wij hebben uw bouwproject bekeken maar moeten u spijtig genoeg melden dat onze agenda met werken voor 2010 al meer dan vol zit waardoor wij spijtig genoeg geen offerte zullen bezorgen.


    Toch bedankt voor uw aanvraag.
donderdag 21 januari 2010
  • Een aannemer komt de woning bezichtigen om een beter beeld te kunnen krijgen van de geplande werken. Op zijn offerte zullen we nog even moeten wachten.
dinsdag 2 februari 2010
  • Een aannemer laat weten dat ze het werk aan zich voorbij zullen laten gaan omdat de administratieve dienst geen tijd heeft om de offerte te maken.
woensdag 3 februari 2010
  • Er komt een eerste (met de hand geschreven) offerte binnen via de post, zonder afzender. Na een beetje zoeken wordt duidelijk van welke aannemer deze offerte is. Het bewijs is geleverd: met het rekenmachientje uitrekenen, met de hand schrijven en per post opsturen is sneller dan met een kantoorpakket werken en mailen...
donderdag 4 februari 2010
  • Een andere aannemer komt de woning bekijken.
donderdag 11 februari 2010
  • De tweede offerte komt binnen. Deze keer een elektronisch ingevulde meetstaat. De offerte is vollediger, maar de prijs is wel bijna het dubbele van de eerste offerte (van 03/02/2010).
woensdag 3 maart 2010
  • Een derde, maar nog voorlopige, offerte belandt na wat aandringen in onze mailbox. De aannemer wacht nog op een aantal prijzen van onderaannemers om de boel te kunnen finaliseren. Maar met de info die we nu reeds hebben van de verschillende offertes, kunnen we de banken beginnen bezoeken en hopelijk leuke batibouwprocenten afdwingen.
dinsdag 23 maart 2010
  • De laatste offerte komt binnen. De architecte plaatst alle offertes nu naast elkaar, zodat we tot de keuze van de aannemer kunnen overgaan.
dinsdag 30 maart 2010
  • Alle offertes staan naast elkaar en voor de ontbrekende posten op elke offerte worden de gemiddelde marktprijzen gebruikt, zodat we appels met appels kunnen vergelijken.
donderdag 1 april 2010
  • Samen met de architecte hebben we alle offertes overlopen. We moeten nog bekijken welke posten we definitief gaan schrappen (o.a. de vijver) en welke posten we zelf zullen uitvoeren. Nadien wordt dan een contract opgesteld en kunnen we eindelijk starten.
  • We kraken een flesje omdat we beslist hebben welke aannemer de werken mag uitvoeren. Vermoedelijke startdatum is ergens in mei 2010.
Conclusie:
  1. De tijd die je nodig hebt vanaf het aanvragen van de offertes tot het kiezen van de aannemer bedraagt een kleine 3 maanden. Mijn verbouwende collega's op het werk spreken van een gelijkaardige periode voor hun verbouwing.
  2. Op 7 offerte-aanvragen hebben we er 'slechts' 4 ontvangen. Ik hoor van collega's dat 4 op 7 nog een goede score is.

0 reacties:

Een reactie posten