Audio & beeld

Vochtproblemen

Toen men vorig jaar in oktober een deel van onze ramen heeft vervangen, heeft men het raam van onze slaapkamer uitgebroken tot op het plat dak boven de veranda. Hierdoor was het niet meer mogelijk om de dakbedekking van het bestaande dak, dat later vervangen zal worden, waterdicht te houden. Aangezien het de bedoeling was dat de tweede fase van de verbouwing in het vroege voorjaar zou starten, was dit niet echt een ramp.

Die tweede fase werd echter vaak uitgesteld, waardoor de regen genoeg kans kreeg om zich een weg dwars door de muren en door het dak te zoeken.

Na een tijdje begonnen de paddestoelen in de grote slaapkamer tegen de muur te groeien, omdat het water van het platte dak (dat compleet naar de verkeerde richting afwatert trouwens) bij elke regenbui kon binnendringen.


We hebben toen een aantal gaten gemaakt in het dak, zodat het water daar door kon lopen.

Vorige week echter, zaten we toen we thuis kwamen zonder elektriciteit. De verliesstroomschakelaar was afgesprongen en na selectief alle zekeringen opnieuw aan te zetten, konden we het probleem detecteren: Vocht in de muur veroorzaakte ergens kortsluiting.

De falende component werd gezocht en afgesloten en het dak moest er dan maar aan geloven. Je kan aan de foto's zien dat het dak op sommige plaatsen al behoorlijk rot was. Er moest dus snel iets aan gebeuren.

De rommel werd intussen ook opgeruimd.





3 reacties:

Hans Henzen zei

Het is erg vervelend als je vochtproblemen in huis hebt. Je behang wordt lelijk en stucwerk laat los.

Vaak wordt het los laten van stucwerk wordt veroorzaakt door zouten aanwezig in de muur. Door optrekkend vocht wordt een muur vochtig doordat de muur het vocht opneemt zoals een spons dat ook doet. De muur zal ook weer opdrogen, en weer vochtig worden. Doordat dit proces steeds weer terug komt blijven velen zouten achter die tijdens de droge periodes het stucwerk aantasten. Het behang zal tijdens het dit proces los laten.

Je kan via een injectiemethode de muren impregneren. Met of zonder druk verzadigen ze het capillair systeem van het bouwmateriaal zodat de muur volledig doorlopend horizontaal geïmpregneerd wordt. Optrekkend vocht is dan niet meer mogelijk. De behandelde muren blijven dus droog en het vochtprobleem is verleden tijd.

Met vriendelijke groet,

Hans Henzen
Dry Systems: Bedrijf in vochtbestrijding
http://www.drysystems.nl/

Geert zei

Bedankt voor je reactie Hans, maar het probleem was hier niet het opstijgende vocht, maar een combinatie van een raam dat te diep was uitgebroken en een dak dat totaal verkeerd afwaterde.

Intussen zijn deze problemen verleden tijd, want het dak werd intussen vervangen.

Anoniem zei

Ikzelf heb last gehad van vochtproblemen. Daardoor ben ik ook hier aanbeland :)

Website die mij ook goed heeft kunnen helpen is www.vochtbestrijdinggids.be

Een reactie posten