Audio & beeld

Dilatatievoeg afgekit

Afgelopen weekend werd de dilatatievoeg, oftewel 'uitzetvoeg', afgekit. Dit was, zoals je eerder al kon lezen, nog niet gebeurd. De uitzetvoeg is eigenlijk een onderbreking in de chape, die doorloopt tot in de vloerafwerking. De dekvloer zal immers uitzetten door de warmte van de vloerverwarming en de dilatatievoegen zorgen ervoor dat chape en tegels niet zullen barsten. Ook aan alle muren wordt zo'n voeg voorzien. Dit kan je duidelijk zien op de foto's van het plaatsen van de chape. Deze zitten echter achter de plinten, dus die moeten niet opgevuld worden.

Eén van de redenen dat het zo lang geduurd heeft om deze voegen met silicone op te spuiten, is het feit dat we met een specifieke kleur gevoegd hadden (weber.color comfort, kleur carbon). De siliconenkit die we zouden gebruiken voor het afkitten, moest uiteraard de kleur van de tegelvoegen zo dicht mogelijk benaderen.
Weber heeft zelf geen kits met dezelfde kleur als hun voegmiddel voor keramische tegels, maar ze hebben wel een kleurentabel op hun site die bij elke kleur van hun voegmiddel een siliconenkit van Ottoseal voorstelt. In ons geval dus Ottoseal S100, kleur C67.
Het probleem was dat onze leverancier van weber die Ottoseal niet kon leveren. Na wat rondbellen en webshops af te schuimen, werd dit uiteindelijk op ebay besteld. Helaas duurde het bijna een maand tegen de betaling en verzending in orde was.

Maar goed, de voegen werden opgespoten en hier is wat beeldmateriaal.

Eerst helemaal proper maken: uitkrabben, stofzuigen, tegels dweilen en goed laten drogen
Daarna (optioneel) afplakken en opvullen.
Afstrijken met siliconenrubbertjes (zie lager)
Tape verwijderen en laten drogen. De waas naast de voeg moet nog opgekuist worden.
Het gebruikte materiaal: voegkit, rubbertjes en vod. Sorry oude Krock T-shirt...

6 reacties:

Tom zei

Een beetje meer respect voor uw "rubbertjes". Je spreekt hier wel over de super-handinge "fugenass"!

Peeiskel zei

Nice work,

wij hebben zelf ook onlangs een nieuwe vloer gelegd op de benedenverdieping. Ikzelf had zo'n voeg nog nooit gezien, laat staan van gehoord :)
Maar ik wil er wel het fijne ervan weten eenmaal ik er weet van heb.
Onze vloer ligt wel degelijk goed en ik verwacht ook geen problemen. Een ander probleem dat ik wel heb is dat het schilderwerk terug van 0 kan beginnen. We hebben allemaal gyproc muren, maar geen netten aangebracht. Resultaat:
alle aansluitingen, zowel horizontaal als verticaal, zijn gescheurd. Waarschijnlijk door het onttrekken van vocht uit de houtstructuren...

Is dit een gekend probleem voor iemand? En is dit makkelijk op te lossen?

Ben benieuwd naar nuttige tips

Geert zei

Bedoel je de aaneenzet van twee gyproc platen? Daar moet je idd zo'n netje in rollen voor je het dichtsmeert met joint filler of iets dergelijks.

Peeiskel zei

Er is me verteld dat je dit wel kan restaureren... Ben eens benieuwd hoe ze dit zullen doen en hoeveel dit zal kosten?

In de badkamer hebben we tegels ook op gyproc. Ik hoop dat dit ook niet zal beginnen scheuren ...

Unknown zei

Beste Geert,

kan je even uitleggen hoe je dilatatievoeg hebt vrijgehouden van het gewone voegsel? Ik was eerst van plan om het vooraf dicht te kitten, maar na het lezen van jouw zoektocht naar de juiste kleur denk ik er ook aan om het nadien te doen.

mvg
Niels

Geert zei

Daar waar de voegen van de tegels kruisen met de dilatatievoeg, vul je de dilatatievoeg op met eenvoudige kartonnetjes, zodat het voegsel niet langs daar kan ontsnappen.

Als alles uitgehard is, haal je de kartonnetjes weg en krab je eventuele restjes uit met een breekmes. Vervolgens de stofzuiger erover en je hebt een vulklare uitzetvoeg.

Een reactie posten