Audio & beeld

Houten tuinafscheiding

Aangezien we tijdens het plaatsen van de uitbouw de betonplaten van de vorige scheiding met de buren hadden moeten afbreken, was de tijd aangebroken om een nieuwe schutting te plaatsen.

Het gaat om de scheiding aan de rechterkant op deze foto uit de oude doos (2008).
De bedoeling is dat de overblijvende houten schutsels vervangen worden door nieuwe.

Eerst werd de eerste paal op de scheiding tegen de gevel bevestigd.
 
Aangezien het niveau van het gelijkvloers hoger ligt dan de tuin, moest er met een trap-systeem gewerkt worden. De palen worden met behulp van een koord op één lijn geplaatst. Ze worden ofwel chemisch verankerd in de zijmuur, ofwel met snelbeton in de grond geplaatst. Het plaatsen van de palen neemt het meeste tijd in beslag.
 
 
Vervolgens worden de tussenlatten op maat gezaagd en om de drie of vier latten vastgezet aan de palen.
 
Enkele uren later staat de nieuwe omheining helemaal recht.
 
  
Het volgende karwei wordt het plaatsen van een houten (ipé of padouk) terras op het dak van de uitbouw.

Lees verder:
Houten tuinafscheiding: deel 2 en deel 3
Hardhouten dakterrassen (in ipé)

2 reacties:

Andy zei

wij willen ook een terras aanleggen op een stukje plat dak met roofing , maar ook al zetten wij zo'n afsluiting. wij zullen zicht blijven hebben op de buur zen tuin. we kunnen nu ook niet overdreven hoog gaan he met de afsluiting. mag dat eigenlijk wel ..zicht hebben op je buur zen tuin . jou buurman rechts op de foto zal ook altijd zicht hebben op je tuin vanaf zen balkon

Geert zei

Uiteraard is het in een rijwoning niet mogelijk om 100% privacy te hebben en al zeker niet als je op het dakterras van de eerste verdieping zit. Maar dat is hier ook niet echt het doel van de afsluiting.
Hier was het doel om ervoor te zorgen dat je niet in elkaars bord kunt kijken als je beiden op het terras van de gelijkvloerse verdieping zit te dineren.

In een rijwoning is zicht hebben op de tuinen van de buren een gegeven, dus uiteraard mag dat. Je zou de vraag omgekeerd moeten stellen:
Wat mag je allemaal doen om het zicht te beperken en wie moet jou daar toestemming voor geven?
Hoe hoog mag je gaan (of moet je minstens gaan) en hoe ver moet je van de scheidingslijn blijven met een schutsel en of een 'levende' haag of bomenrij?
Mag dit tot achteraan het perceel of is er een maximale afstand van de gevel die je moet respecteren?
Heb je akkoord nodig van de buren?
Heb je daarvoor een bouwvergunning nodig?

Dat zijn vragen waar ze op de bouwdienst van jouw gemeente voor jouw specifieke situatie een gepast antwoord op kunnen geven. Ik raad je dan ook aan om daar je licht eens te gaan opsteken (gewapend met foto's en plannen van de situatie), want als je buur klacht zou indienen als je de regels niet gevolgd hebt, kan het je zuur opbreken (afbreken + boete).

In ons geval waren wij de vragende partij en de bouwdienst zei dat de scheiding op de gelijkvloerse verdieping aan het terras minstens 1m90 hoog moest zijn t.o.v. het hoogst gelegen terras.

Een reactie posten