Audio & beeld

De grasmat

We hebben tijdens de voorbije periode van verbouwingswerken geprobeerd om de tuin ongeschonden te laten, maar helaas. Als je twee zomers op rij niet met de grasmaaier in de tuin kan, schiet er van je gras niet veel meer over. Om nog maar te zwijgen van operatie buitentrap...

Een heraanleg van de tuin stond dus op de planning en zo geschiedde: Op zaterdag 15 september werd de eerste spadesteek (van 100m2) geplant.

Houten tuinafscheiding: deel 2

In mijn vorige post kon je lezen dat de houten tuinafscheiding met de buren geplaatst was. Aan de kant waar de trap van het terras naar de tuin gaat komen, moest de scheiding echter nog gezet worden.

Afgelopen week heb ik daar de tijd voor genomen en hier zie je het resultaat:

Houten tuinafscheiding

Aangezien we tijdens het plaatsen van de uitbouw de betonplaten van de vorige scheiding met de buren hadden moeten afbreken, was de tijd aangebroken om een nieuwe schutting te plaatsen.

Het gaat om de scheiding aan de rechterkant op deze foto uit de oude doos (2008).
De bedoeling is dat de overblijvende houten schutsels vervangen worden door nieuwe.

Eerst werd de eerste paal op de scheiding tegen de gevel bevestigd.
 
Aangezien het niveau van het gelijkvloers hoger ligt dan de tuin, moest er met een trap-systeem gewerkt worden. De palen worden met behulp van een koord op één lijn geplaatst. Ze worden ofwel chemisch verankerd in de zijmuur, ofwel met snelbeton in de grond geplaatst. Het plaatsen van de palen neemt het meeste tijd in beslag.
 
 
Vervolgens worden de tussenlatten op maat gezaagd en om de drie of vier latten vastgezet aan de palen.
 
Enkele uren later staat de nieuwe omheining helemaal recht.
 
  
Het volgende karwei wordt het plaatsen van een houten (ipé of padouk) terras op het dak van de uitbouw.

Lees verder:
Houten tuinafscheiding: deel 2 en deel 3
Hardhouten dakterrassen (in ipé)

Aquarium geleverd

Weer een doel bereikt in de verbouwing: Het aquarium is geleverd.
Aangezien er voor al het aquarium-nieuws een aparte blog is opgestart, kan je daar het volledige verhaal lezen.

Hier alvast een foto van het resultaat:

Loxone miniserver review

Inleiding

Loxone biedt een betaalbare totaaloplossing voor domotica voor particuliere woningen. De miniserver is het hart van dit systeem. Het is een centrale unit die in de elektriciteitskast geplaatst wordt en waar alle in- en uitgangen op worden aangesloten. Via downloadbare software (zie lager) kan dan (vrij) eenvoudig bepaald worden hoe het hele systeem dient te reageren.
Een extra troef van de Miniserver is dat het hele systeem ook via de webbrowser of via mobiele applicaties (iphone, ipad, android, ...) te bedienen is. Een druk op de alles-uit knop als je in je bed kruipt is daarmee echt kinderspel.

De feature die voor mij de doorslag heeft gegeven om tot aankoop over te gaan is de KNX-interface. Het is met de miniserver mogelijk om berichten van de KNX-bus te lezen en om nieuwe berichten op de bus te plaatsen. Het is met andere woorden mogelijk om het geheel te gebruiken als uitbreiding op een bestaande KNX-installatie.

Deze review is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen met dit toestel als doe-het-zelver.

Praktijkruimten in gebruik

2 weken geleden verhuisde de logopedische praktijk van de eerste verdieping naar de kelder. De twee fonkelnieuwe ruimten werden in gebruik genomen, al moeten er nog enkele kleinigheden afgewerkt worden (rookmelders, noodverlichting en nog enkele verlichtingsarmaturen).
Het lakken van de kasten zal waarschijnlijk pas in 2013 gebeuren.

Het 'centrale lokaal'
Dit lokaal is het donkerste van de twee, aangezien deze enkel via de schuifdeur daglicht krijgt.
Met zicht op de andere ruimte.
Met gesloten schuifdeur. Het 'peertje' moet nog vervangen worden door een andere lichtbron (verrassing) en ook de buis zal nog weggewerkt worden.
Graffiti-art van @sanderpeli verlicht door Ledino led-spots


Praktijkruimte 'tuin'
Het ding moet een naam krijgen (beter dan een nummer, nietwaar?) en toevallig ligt het tweede therapielokaal aan de tuin... What's in a name?
Voor deze ruimte zijn schilderijtjes in dezelfde stijl besteld.
 
 
 
 

1 jaar zonnepanelen

Op 7 april 2011 werden onze zonnepanelen geplaatst. Er werd voor onze installatie van 3760Wp een jaarlijkse opbrengst van ongeveer 3384KWh verwacht. Nu, een jaar later, staat de groenestroomteller op 4129KWh, ofwel 22% meer dan vooropgesteld.

Grafieken uit de Solarlog 200.
Vermelde bedragen in euro's betreft uitgespaarde stroomkost + opbrengst groenestroomcertificaten. De afbetaling van de installatie is niet in rekening gebracht.
Zoals je uit bovenstaande cijfers kan afleiden, was de zomer zeker niet de beste van de laatste jaren. Maar het voorjaar compenseerde dit ruimschoots.
Om bovenstaande cijfers in de juiste context te plaatsen, moeten we het aantal uren zonneschijn van het laatste jaar in rekening brengen.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van het werkelijke aantal uren zonneschijn, vergeleken met het gemiddelde (te Ukkel).

Zonneschijnduur per maand


Werkelijk Normaal Verschil
april 2011 238:51 158:58 +50,25%
mei 2011 264:12 191:00 +38,32%
juni 2011 180:59 188:00 -3,73%
juli 2011 140:00 201:00 -30,35%
augustus 2011 144:41 190:00 -23,85%
september 2011 173:23 143:05 +21,18%
oktober 2011 161:45 113:00 +43,14%
november 2011 114:54 66:17 +73,35%
december 2011 51:56 45:08 +15,07%
januari 2012 48:57 58:34 -16,42%
februari 2012 95:25 76:36 +24,56%
maart 2012 165:56 113:57 +45,62%
Totaal 1780:59 1627:06 +15,23%
Bron: KMI
Hieruit blijkt dat de zon 15,23% meer heeft geschenen dan gemiddeld. Dit percentage is ongeveer drie vierde van het percentage van de meeropbrengst t.o.v. de vooropgestelde waarde.
De conclusie is dus dat de schatting van de jaarlijkse opbrengst eerder pessimistisch is en dat die opbrengst ook in minder goede jaren gehaald zou moeten worden. Uiteraard valt het efficiëntieverlies van de panelen af te wachten.

Update 08/04/2012: Rekenfouten gecorrigeerd.
Update 02/04/2014: Foutieve data in tabel en conclusie gecorrigeerd.
Update 07/04/2014: Lees ook: 3 jaar zonnepanelen.

Verse lading hout

Gisteren werd een verse lading hout geleverd. Het houtkot werd na de nodige zaag- en kliefarbeid tot de nok gevuld. Wij zijn klaar voor volgende winter...

Lamellen

De voortuin is nog een puinhoop maar het uitzicht vanaf de straat is toch al ietwat verfraaid door het vervangen van de papieren anti-inkijkoplossing door lamelletjes. Het is beduidend lichter binnen...


Eerste deel plinten afgewerkt

In het privégedeelte van de kelder werden de plinten geplaatst en gevoegd.
Op deze foto's zijn de voegen nog niet droog, wat het kleurverschil verklaart.
De waterdichte cementering stond 'bol' in de hoek, dus moest ik dat anders oplossen.
Hier komen de wasmanden te staan.

Dilatatievoeg afgekit

Afgelopen weekend werd de dilatatievoeg, oftewel 'uitzetvoeg', afgekit. Dit was, zoals je eerder al kon lezen, nog niet gebeurd. De uitzetvoeg is eigenlijk een onderbreking in de chape, die doorloopt tot in de vloerafwerking. De dekvloer zal immers uitzetten door de warmte van de vloerverwarming en de dilatatievoegen zorgen ervoor dat chape en tegels niet zullen barsten. Ook aan alle muren wordt zo'n voeg voorzien. Dit kan je duidelijk zien op de foto's van het plaatsen van de chape. Deze zitten echter achter de plinten, dus die moeten niet opgevuld worden.

Eén van de redenen dat het zo lang geduurd heeft om deze voegen met silicone op te spuiten, is het feit dat we met een specifieke kleur gevoegd hadden (weber.color comfort, kleur carbon). De siliconenkit die we zouden gebruiken voor het afkitten, moest uiteraard de kleur van de tegelvoegen zo dicht mogelijk benaderen.
Weber heeft zelf geen kits met dezelfde kleur als hun voegmiddel voor keramische tegels, maar ze hebben wel een kleurentabel op hun site die bij elke kleur van hun voegmiddel een siliconenkit van Ottoseal voorstelt. In ons geval dus Ottoseal S100, kleur C67.
Het probleem was dat onze leverancier van weber die Ottoseal niet kon leveren. Na wat rondbellen en webshops af te schuimen, werd dit uiteindelijk op ebay besteld. Helaas duurde het bijna een maand tegen de betaling en verzending in orde was.

Maar goed, de voegen werden opgespoten en hier is wat beeldmateriaal.

Eerst helemaal proper maken: uitkrabben, stofzuigen, tegels dweilen en goed laten drogen
Daarna (optioneel) afplakken en opvullen.
Afstrijken met siliconenrubbertjes (zie lager)
Tape verwijderen en laten drogen. De waas naast de voeg moet nog opgekuist worden.
Het gebruikte materiaal: voegkit, rubbertjes en vod. Sorry oude Krock T-shirt...

Toilet gelijkvloers

We hebben er even op moeten wachten, maar sinds gisteren kunnen we gebruik maken van het nieuwe toilet op de gelijkvloerse verdieping.

Eerst twee foto's uit de oude doos (tijdens de verbouwingswerken). De nieuwe muur die rechts op deze foto's staat, is ook op de foto onderaan de muur rechts van het toilet. Het toilet werd dus 90 graden gedraaid.

De nieuwe situatie:
Zoals je ziet, valt er nog wat afwerking te gebeuren: schilderen, plinten, ...
Voor de elektriciteitskast komt uiteraard nog een deurtje
De ventilatie-afzuiging

Vals plafond praktijkruimte

In december 2011 werd het vals plafond van de praktijkruimte geplaatst. Het werd zo hoog mogelijk gestoken om geen nuttige hoogte te verliezen.
Ook de uitbouw werd gecementeerd, zodat de ruimte er al veel afgewerkter uit ziet.
De septische put van de buren zit achter de plaats waar de muur donkerder gekleurd is. Voor de verbouwing kwam er ook soms 'vocht' uit de muur. We zullen dit in de gaten moeten houden...

Herstelwerken plafond gelijkvloers

Deze foto's zijn intussen al even gedateerd, maar wegens een toen bijzonder drukke periode, hadden ze de blog nog niet gehaald.

In september 2011 heeft opa Luc het plafond van de woonruimte een opfrisbeurt gegeven. Enkele stoffige sfeerbeelden