Audio & beeld

Cementering, chape en tegelwerken badkamer

Toen alle nutsvoorzieningen op hun plaats lagen, was het tijd om de badkamer te cementeren.

De leidingen die reeds naast de schouw liepen, werden na de cementeringswerken verstopt achter een wandje van gipskarton.
Vervolgens kreeg de vloer een nieuwe chape. Dit was niet zo eenvoudig, want alle leidingen en afvoeren moeten perfect gepositioneerd staan. Gelukkig hadden we net op tijd opgemerkt dat de warme en de koude aansluiting van de vrijstaande badkraan omgewisseld waren. Dit werd, net zoals de positie van de afvoer van de douche, gecorrigeerd toen de chape reeds op de aanhangwagen lag.


Enkele dagen later konden de wandtegels geplaatst worden. We hadden bij de cementering al opgemerkt dat deze dikker was dan voorheen. Dat in combinatie met dikkere wandtegels kon wel eens voor problemen zorgen. Vóór de verbouwing, hadden we 177cm breedte tussen de muren. Het vrijstaand bad dat we bij X2O besteld hadden, de Luca Varess Amora II, zou met zijn 174cm mooi in deze 'nis' passen.


Horizontale tegels: Gepadi Olymp Olymp Grau Matt (30x90)
Mozaïek: Armonie Arte Casa Mosaico Loto Lux (2,5x2,5)
Na het plaatsen van de wandtegels bleek echter dat we slechts 174,4cm breedte over hielden. Het geleverde bad bleek 174,7cm te zijn en was dus 7mm groter dan de specificaties. Bij X2O vertelde men dat dit een eigenschap is van acryl en dat dat iets is dat algemeen geweten is. Het was in elk geval iets wat men niet op voorhand gezegd had.

Na wat onderhandelen, ging men voor ons in het magazijn op zoek naar een Amora II die kleiner was dan 174,4cm. Die zoekactie bleek zonder succes. Bovendien wilde men het geleverde exemplaar niet terug nemen, omdat de doos waarin het bad verpakt zat, beschadigd was.

De voet van de kraan. Ook de hoek
t.o.v. de muur moet correct zijn.
We moesten dus op zoek naar een nieuw bad en hadden daarbij niet veel opties, want de positie van de vrijstaande kraan en van de afvoer waren reeds gefixeerd in de chape. Als we een ander model bad zouden kiezen, moesten we daar rekening mee houden.

Uiteindelijk kwamen we bij het iets duurdere hoekbad 'Hyland', eveneens van Luca Varess uit. Verkrijgbaar in 170cm en in 180cm. Bij de versie van 180cm zit de afvoer in het midden, bij de kleinere variant aan de achterkant. Gelukkig is het niet met een draaiknop in de rug, maar is de afvoer een drukknop, zodat het niet onaangenaam is om aan die kant te zitten.
Het wilde wel zeggen dat onze afvoer niet meer op de juiste plaats zat en dus verstoken moest worden. De voet van de kraan kon gelukkig wel op zijn plaats blijven.

Uiteindelijk werd het bad, zonder transportkosten, gewisseld. Het verhuisliftje om dit tot op de eerste verdieping te krijgen moesten we zelf betalen en er was ook een klein bedrag dat we moesten opleggen omwille van het feit dat het nieuwe bad duurder was. Men heeft op het nieuwe bad echter iets meer korting gegeven dan op het oorspronkelijke, waardoor de opleg heel beperkt bleef.

Hier lees je het vervolg van de badkamerwerken.

0 reacties:

Een reactie posten