Audio & beeld

Waarom 20% energie besparen?

Inleiding

Sinds januari 2007 houden we elke maand onze meterstanden bij. In het begin was de bedoeling voornamelijk om defecte verbruikers op te sporen. Als het waterverbruik bijvoorbeeld in één maand tijd verdubbeld zou zijn, zou dit kunnen wijzen op een gesprongen waterleiding.

Intussen zijn er fantastische initiatieven op de wereld gezet, zoals EnergieId, waar je zo vaak als je wil jouw meterstanden kan doorgeven via een zeer gebruiksvriendelijke webapplicatie. Naast inzicht in je eigen energieverbruik, kom je er ook te weten hoe zich dat verhoudt tot gelijkaardige profielen in je regio.


Vergelijking

Onderstaande puntenwolken vergelijken ons energieverbruik met andere gebruikers van EnergieId. Op de horizontale as staat de bewoonbare oppervlakte van de woning. De verticale as toont het verbruik van de gekozen periode. In onderstaande afbeeldingen is dat telkens 12 maanden.

Samengevat:
  • Hoe meer naar rechts, hoe groter de woning.
  • Hoe hoger het punt, hoe meer energie er verbruikt werd.

Water



Zoals je op bovenstaande grafiek ziet, bengelt ons puntje bijna helemaal bovenaan. Waterverbruik is sterk afhankelijk van het aantal inwoners en minder afhankelijk van de oppervlakte van de woning. De gelijkaardige profielen hebben net zoals wij 5 inwoners. Als we met hen vergelijken, zijn we duidelijk grootverbruikers...

Elektriciteit



Het elektriciteitsverbruik hangt ten opzichte van woningen met vergelijkbare oppervlakte ook vrij bovenaan. We vermoeden dat het aquarium en in mindere mate de praktijkruimte hier voor een groot deel verantwoorlijk zijn.
Let op: Dit toont het totaalverbruik. De zonnepanelen leveren jaarlijks iets minder dan 4000KWh, waardoor we het laatste jaar dus een netto-verbruik hadden van ca. 2000KWh.

Aardgas

Wat het aardgasverbruik betreft, kunnen we zien dat we relatief goed bezig zijn. De gelijkaardige profielen zitten wel bijna allemaal lager, al is daar niet van geweten in welke mate daar ook overdag verwarmd wordt. De verwarming van de praktijkruimte is in onze situatie immers niet te onderschatten. Het is immers ook zo dat een kleinere woning typisch minder warmte nodig heeft, wat dus ook een lager verbruik met zich meebrengt.


Onze inspanningen uit het verleden om de verwarming weersafhankelijk, ietwat slimmer dan gemiddeld en per ruimte te sturen werpen dus duidelijk al vruchten af.

Doelstelling: 20% energie besparen

Uit bovenstaande gegevens kunnen we vrij vlot afleiden dat er ruimte zou moeten zijn om energie te besparen. Onze doelstelling is dan ook:

Tegen eind 2018 met zo weinig mogelijk comfortverlies 20% water, elektriciteit en aardgas besparen t.o.v. het referentiejaar.

Het referentiejaar wordt voor elk van de drie types afzonderlijk bepaald en in toekomstige blogposts toegelicht. We bekijken dan ook waar we op dit moment mogelijkheden zien om te besparen. Het is niet alleen goed voor de toekomst van onze planeet, ook onze portemonnee zal er wel bij varen...

Deze blogpost is onderdeel van een reeks artikelen die onze inspanningen beschrijven om ons doel te bereiken om 20% energie te besparen.
Alle artikels in deze reeks Water: Referentiejaar en actiepunten »

2 reacties:

Anoniem zei

Dag Geert, ik ben een aandachtige lezer van jullie blog. Het is nog vroeg maar heb je al een idee hoever jullie staan. Maar vooral: hoe hebben jullie het aangepakt. Wat was jullie prioriteit en welke stappen hebben jullie ondernomen? Wij staan voor dezelfde uitdaging, althans wij willen min of meer hetzelfde doel bereiken en hebben ons daarvoor gebaseerd op deze artikels:
http://blog.eneco.be/besparen/hoe-kun-je-makkelijk-energie-besparen-in-huis/ en
https://blog.eneco.be/besparen/sluipverbruik-vermijden/

Uiteindelijk willen wij ook bijna-energieneutraal worden. Jullie hebben dat doel bijna bereikt volgens Eneco (wij zijn klant). Zijn deze stappen volgens jou voldoende om onze E score van E-50 naar E-30 te doen zakken?

Groeten,

Axel

Geert zei

Zie mijn antwoord in deze blogpost:
https://onshuisje-bouwmee.blogspot.be/2017/07/een-half-jaar-bewust-stand-van-zaken.html

Een reactie posten