Audio & beeld

Energiebesparing in eerste kwartaal 2018

Begin vorig jaar hadden we onszelf voor de uitdaging gezet om dit jaar 20% aardgas, water en elektriciteit te besparen t.o.v. het referentiejaar. Het jaar waarin we het meeste aardgas, water of elektriciteit verbruikten werd telkens vastgeprikt als referentiejaar. De bedoeling was om in 2017 de nodige ingrepen door te voeren die ervoor zouden zorgen dat de besparing dit jaar werkelijkheid wordt. Eind vorig jaar kregen we al zicht op de tussentijdse resultaten en deze blogpost bekijkt of we in het eerste kwartaal op koers zitten om dit jaar de beoogde 20% besparing te halen.

2018: Het energiejaar van de waarheid

Begin vorig jaar hadden we onszelf voor de uitdaging gezet om dit jaar 20% aardgas, water en elektriciteit te besparen t.o.v. het referentiejaar. Het jaar waarin we het meeste aardgas, water of elektriciteit verbruikten werd telkens vastgeprikt als referentiejaar. De bedoeling was om in 2017 de nodige ingrepen door te voeren die ervoor zouden zorgen dat de besparing dit jaar werkelijkheid wordt. Vorige zomer kregen we al zicht op de tussentijdse resultaten en deze blogpost bekijkt of we verwachten dat de genomen maatregelen voldoende zijn of dat we ook dit jaar nog extra stappen zullen moeten zetten om de doelstelling te halen.

Regenwaterpomp aangesloten

Zoals we in de vorige blogpost konden lezen, moesten we dringend werk maken van het terugdringen van ons waterverbruik. Daarom werd op 3 augustus begonnen met het installeren van de regenwaterpomp. Die pomp lag hier al enkele jaren stof te vergaren, omdat ik uitstelgedrag vertoon als het op sanitaire klusjes aan komt... Het systeem dat we gebruiken is er eentje met automatische omschakeling op leidingwater indien de regenwaterput leeg is.

Een half jaar bewust: stand van zaken

Begin dit jaar hadden we onszelf voor de uitdaging gezet om volgend jaar (in 2018) 20% aardgas, water en elektriciteit te besparen t.o.v. het referentiejaar. Het jaar waarin we het meeste aardgas, water of elektriciteit verbruikten werd telkens vastgeprikt als referentiejaar. De bedoeling was om in 2017 de nodige ingrepen door te voeren die ervoor zouden zorgen dat de besparing in 2018 werkelijkheid wordt. We zijn nu een half jaar bezig en onderwerpen onze ingrepen aan de realiteit om te zien of we op goede weg zijn.

Nieuwe aquariumverlichting

Toen we begin dit jaar onze actiepunten bekeken om 20% elektriciteit te besparen, werd overwogen om de aquariumverlichting te vervangen door energie-efficiëntere verlichting. We merkten toen op dat we eerst zouden kijken naar de dingen die we konden doen zonder de afvalberg te vergroten. Het vervangen van een toestel of van verlichting zou enkel in aanmerking komen als het oorspronkelijke toestel stuk was of als het écht zou bijdragen tot een groenere aardbol...

Eind april begon de oude aquariumverlichting plots tekenen van slijtage te vertonen, waardoor dit sneller dan gepland op onze radar kwam. De verlichting werd vervangen op 9 mei 2017. Terwijl je in de blogpost van de link in voorgaande zin kunt lezen welk type we gekozen hebben en wat het resultaat is op het aquarium, kan je hier lezen wat de (vermoedelijke) impact op ons jaarlijks energieverbruik is en wat de terugverdientijd van de investering is.