Aquariumverwarming 1 graad lager

Inleiding

In een vorig artikel verklaarde ik wat de impact van dekruiten boven het aquarium is. In deze blogpost lees je wat de energetische impact is als je de temperatuur van het aquarium met een graad verhoogt of verlaagt. Dat kunnen we vrij eenvoudig afleiden uit de gegevens die voor het schrijven van die andere blogpost verzameld werden...

Badkamer afgewerkt

Samen met de trap die in voorgaand blogbericht een nieuw kleedje kreeg, werd ook de badkamer van de eerste verdieping afgewerkt. Er werden planken in nis gehangen en ook achter de badrand, boven de spiegelkast en aan de lavabotafel werd het nodige maatwerk geleverd.

Alles werd voorzien van 3 lagen vernis en tot slot werd de lavabo aangesloten...

Oude trap in nieuw kleedje

De oude trap naar de tweede verdieping had sinds het plaatsen van de Fermacell ondervloer tijdens de eerste fase van de verbouwing bovenaan een klein opstapje. Aangezien dit niet handig was en zelfs wat gevaarlijk, werd beslist om de trap te renoveren.


De oude treden werden uitgevuld en afgewerkt met nieuwe houten planken. De uitvulling zorgt ervoor dat de hoogte van het opstapje gelijk verdeeld wordt over alle treden van de trap.

Het nieuwe kleedje werd voorzien van 3 lagen olie om het hout te beschermen. De leuning zal bij de toekomstige schilderwerken ook een frissere uitstraling krijgen...


De impact van dekruiten boven het aquarium


Inleiding

Zoals we in ons artikel over het referentiejaar en actiepunten voor onze elektriciteitsbesparing aanhaalden, staat de verwarming van het aquarium voor minstens 12% van ons totale elektriciteitsverbruik in. Zoals je daar ook kon lezen, is dit het eerste waar we elektriciteit op willen besparen.
In dit artikel lees je wat de besparingsinvloed van het plaatsen van dekruiten op het energieverbruik is om het aquarium tot 25ºC te verwarmen.

Elektriciteit: Referentiejaar en actiepunten

Bepalen van het referentiejaar

Zoals we in het artikel voor het bepalen van het referentiejaar voor de besparing in het aardgasverbruik al aanhaalden, hebben de weersomstandigheden een invloed op het energieverbruik. Aangezien er in koude periodes meer verwarmd en verlicht moet worden dan in minder koude en donkere wintermaanden, zal ook het elektriciteitsverbruik tijdens deze periodes hoger liggen.
Net zoals bij de vorige artikels, halen we zeer nuttige informatie en grafieken uit EnergieID.

De grafieken tonen het totale elektriciteitsverbruik en is dus een optelling van de meter van de netaansluiting en de opbrengst van de zonnepanelen.

We beginnen met ons historische elektriciteitsverbruik sinds 2008:
In de periode van 2010 tot eind 2011 werden de ruimten die tijdens de verbouwingen dienst deden als tijdelijke woonruimte, slaapkamers en bureau elektrisch verwarmd.