Audio & beeld

Loxone miniserver review

Inleiding

Loxone biedt een betaalbare totaaloplossing voor domotica voor particuliere woningen. De miniserver is het hart van dit systeem. Het is een centrale unit die in de elektriciteitskast geplaatst wordt en waar alle in- en uitgangen op worden aangesloten. Via downloadbare software (zie lager) kan dan (vrij) eenvoudig bepaald worden hoe het hele systeem dient te reageren.
Een extra troef van de Miniserver is dat het hele systeem ook via de webbrowser of via mobiele applicaties (iphone, ipad, android, ...) te bedienen is. Een druk op de alles-uit knop als je in je bed kruipt is daarmee echt kinderspel.

De feature die voor mij de doorslag heeft gegeven om tot aankoop over te gaan is de KNX-interface. Het is met de miniserver mogelijk om berichten van de KNX-bus te lezen en om nieuwe berichten op de bus te plaatsen. Het is met andere woorden mogelijk om het geheel te gebruiken als uitbreiding op een bestaande KNX-installatie.

Deze review is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen met dit toestel als doe-het-zelver.

Hardware

Dit is een aansluitvoorbeeld van een standalone Loxone-systeem:
bron: http://www.loxone.com
De hardware werd onlangs gerestyled van oubollig wit naar hip zwart met een hoog gadgetgehalte. Toen ik de miniserver in november 2011 samen met een 1-wire extensie bestelde, was enkel die eerste reeds onder handen genomen door iemand met design-verstand. Zelf hecht ik niet al te veel belang aan de looks van iets dat vooral functioneel moet zijn. Deze mix in mijn verdeelkast stoort me dus niet en alle extensies hebben nu ook het zwarte uitzicht.

De miniserver is met zijn kostprijs van minder dan 500€ goedkoper dan een high-end smartphone. Voor dat geld krijg je 8 digitale en 4 analoge ingangen, 8 digitale en 4 analoge uitgangen, een ethernet- en een knx-interface. Als je die combinatie wil aankopen met andere knx-componenten, ben je hoogst waarschijnlijk meer geld kwijt. Dan spreken we nog niet eens over zijn serverfunctionaliteit.
Voor een extensie met 12 digitale 24V-ingangen, 4 analoge ingangen, 4 analoge uitgangen en 8 digitale 230V uitgangen betaal je amper 400€.
Een minpuntje bij de digitale uitgangen is dat deze slechts lasten tot 5A kunnen schakelen. Voor zwaardere toepassingen (> 1100W) moet je een hulprelais gebruiken. Ook TL-verlichting moet met dergelijk hulprelais geschakeld worden, aangezien de opstartpiekstroom groter kan zijn dan 5A.

Toen het geheel geleverd werd viel me direct op hoe klein het doosje was. Het was niet veel groter dan de miniserver en er zat enkel een klein aansluitschema en een kaartje bij waar je op kan schrijven wat je op elke in- en uitgang hebt aangesloten.

Mits je enige kennis van elektriciteit hebt, is het plaatsen en bekabelen van de harware in de zekeringenkast een fluitje van een cent. Het staat goed aangegeven waar je alles moet aansluiten. Als je zelf geen ervaring hebt op dit gebied, laat deze stap dan over aan een installateur.



Meer over Loxone bij


Software: Loxone Config

Loxone Config is het windows-configuratieprogramma waar het gedrag van de miniserver in geprogrammeerd wordt. Het pakket is gratis te downloaden en te gebruiken. Het wordt actief doorontwikkeld en bij elke nieuwe versie worden er nieuwe mogelijkheden toegevoegd en enkele bugs (foutjes) opgelost.

De eerste moeilijkheid die ik ondervond was om een testprogramma in mijn miniserver te laden. Via (toen nog Duitstalige) vage foutboodschappen, moest ik uitzoeken dat je het serienummer van de miniserver ergens in een verborgen instelling in Loxone Config moet ingeven.
Dit soort uitzoekwerk zou niet nodig zijn geweest als Loxone bij de miniserver een quickstart handleiding van enkele stappen had meegeleverd.

Visualisatie van KNX-drukknoppen voor verlichting.
Het zelf gekozen 'LP' staat hier voor 'lichtpunt'.
Het programma op zich is zeer eenvoudig te gebruiken, al is de manier van werken totaal niet intuïtief. Zo kan je geen actuator toevoegen aan de KNX/EIB-lijn via een context menu (rechtermuisklik). Dit kan enkel door in de bovenste werkbalk op het juiste icoon te klikken. Op dit screenshot kan ik pas dergelijke actuator toevoegen als ik eerst bovenaan de werkbalk 'Context' selecteer.
Zeker in de eerdere versies, was niet duidelijk wat een klik op een bepaalde knop precies deed. Ofwel ben ik gewoon geraakt aan de manier van werken, ofwel is het in de recentste versie van de software gewoonweg beter gestructureerd, want momenteel heb ik daar minder last van.

Voor het configureren van je binnenhuisinstallatie heeft Loxone voor een aanpak gekozen waarbij het programma dat je schrijft tevens de documentatie van je installatie is. Je sleept al je sensoren, actuatoren en functieblokken als het ware op een A4'tje. Vervolgens moet je het programma in je miniserver laden en kan je de verschillende pagina's van uw programma afdrukken.

Uiteraard heeft deze aanpak enkele voordelen, maar persoonlijk vind ik dat het meer beperkingen heeft.
Voor complexe logica is één pagina gewoon te klein. Gelukkig kan je ook A3-formaat of grootboek kiezen in de instellingen die bij het dekblad horen.

Een uitgang kan je maar op één pagina gebruiken, dus als er verschillende factoren zijn die de status van de uitgang kunnen beïnvloeden en als die factoren op verschillende pagina's staan, moet je gebruik maken van markers. Dit zijn hulpobjecten die je op één pagina als uitgang kan definiëren en op verschillende andere pagina's van je programma als ingang kan gebruiken. Je zit hier dus behoorlijk was nutteloze tussenobjecten te maken.

De verschillende pagina's worden onderaan als tabs weergegeven met de naam die je er hebt aan toegekend. Een zeer frustrerend minpunt is dat deze tabs automatisch alfabetisch gesorteerd worden. Dit wordt frustrerender naarmate je meer tabs hebt. Dit is volgens mij gelukkig iets wat Loxone eenvoudig kan verhelpen in een nieuwe versie van de software.

Voorbeeld sturing vloerverwarming met 1 radiator die enkel
's ochtends actief is als het meer dan een graad te koud is.
Een tweede beperking van het 'programma-is-documentatie'-principe is dat niet alles op deze afdrukbare pagina's staat. De vele parameters die je moet instellen, zoals KNX-groepsadressen, staan niet vermeld op de pagina's, waardoor een eventuele afdruk ervan eigenlijk waardeloos is. Die parameters zijn juist kritische informatie. Zolang je het loxplan-bestand met jouw configuratie goed bewaart en regelmatig een backup neemt, zie ik trouwens geen enkel voordeel in het afprinten.

De leverancier raadde me in november 2011 nog aan om met de publieke beta-versie van de software te werken, omdat in de toenmalige officiële versie nog geen goede KNX-ondersteuning ingebouwd was. Het gebruik van beta-software heeft uiteraard ook enkele nadelen, want deze bevat vaak meer fouten dan de officiële versie. Eén van zo'n fouten was de aanpassing naar het zomeruur die niet automatisch gebeurde, waardoor de thermostaat dus een kleine maand het foutieve uur weergegeven én gebruikt heeft voor de centrale verwarming. Loxone had voor de laatste beta wel een patch uitgebracht voor dit probleem, maar na installatie daarvan, werkte die welgeteld 1 uur. 

Loxone heeft sinds november vorig jaar veel geïnvesteerd in het vertalen van hun website, software en in het beschikbaar maken van meertalige documentatie. Destijds, en ik spreek over amper een half jaar geleden, was hun website en alle helptekst zeer beperkt en bovendien enkel in het Duits aanwezig. Voor iemand die geen letter Duits kent (ahum, mezelf dus), was dat geen pretje. De software is duidelijk ook stabieler geworden in deze afgelopen periode.

Software: Android App

Ik heb enkel ervaring met de android versie van de mobiele applicatie en die werkt tegenwoordig vlot. Ook hier is er in elke nieuwe versie duidelijk gewerkt aan de featureset en de stabiliteit. Eerdere versies durfden de connectie met de server wel eens te verliezen. Tegenwoordig komt dit vrijwel nooit meer voor.

De visualisatie ziet er trouwens op alle verschillende platformen hetzelfde uit, wat een pluspunt is. Een minpuntje is echter dat het niet mogelijk is om een eigen look-and-feel aan deze visualisatie te geven. Maar zoals ik eerder al aanhaalde: Look and feel vind ik niet zo belangrijk voor iets dat vooral functioneel moet zijn.

KNX-integratie

KNX-integratie is de reden waarom ik de miniserver heb aangeschaft. De miniserver kan gebruikt worden als IP-gateway waardoor hij de koppeling kan vormen tussen het interne computernetwerk en de KNX-bus. Je kan hier de ETS-configuratie mee downloaden naar de verschillende KNX componenten.
De miniserver werd in ETS zonder problemen herkend en deze functie werkt dan ook voortreffelijk.

Via de Loxone Config kan je luisteren naar en berichten zenden op de KNX-bus. Daar houdt de 'integratie' met mijn favoriete domotica-systeem eigenlijk al op. In tegenstelling tot andere KNX-componenten, heeft de miniserver geen ETS-library. Het is dus niet mogelijk om de uitgangen van de miniserver rechtstreeks te benaderen in ETS.

Als je met een in ETS-geconfigureerde schakelaar een uitgang van de miniserver (of van een extensie) wil schakelen, kan je die uitgang dus niet aan het groepsadres koppelen waar de schakelaar naar zendt. Je kan wel een KNX-sensor definiëren in Loxone Config die luistert naar het in ETS geconfigureerde groepsadres. Met deze sensor kan je dan acties programmeren, zoals het schakelen van de uitgang.
Dit is dus een hele omweg en bovendien bijzonder gevoelig voor het maken van fouten. Het groepsadres moet op twee plaatsen ingebracht worden en als je het groepsadres in ETS wijzigt, verandert het uiteraard niet mee in Loxone Config. Deze manier van werken is zeer tijdrovend, ook al kan je in Loxone Config de bus monitoren en vrij eenvoudig de sensoren en de actuatoren aanmaken. Het is vrij repetitief werk en je moet vrij veel parameters instellen om alles juist te krijgen.

Loxone Config biedt dus de mogelijkheid om een de bus te monitoren tijdens de configuratiefase. Ik heb echter nog niet gevonden hoe ik individuele berichten van de bus kan onderscheppen tijdens het uitvoeren van het programma.
Als ik bijvoorbeeld een sensor maak die luistert naar de schakelaar die een 0 (nul) stuurt naar het alles-uit groepsadres, weet ik niet hoe ik die individuele berichten kan onderscheppen. Van zodra de sensor de 0 eenmaal heeft ingelezen, blijft de waarde van de sensor immers onveranderd, waardoor de functieblokken niet reageren op extra kliks op die knop. Ofwel is het niet mogelijk, ofwel is het niet duidelijk hoe je dit kan bereiken.

Conclusie

Ondanks de goede prijszetting, had ik toch meer kwaliteit verwacht toen ik de miniserver een half jaar geleden in mijn bezit kreeg. Beperkte software met fouten en weinig documentatie (die bovendien enkel in het Duits was) hebben me uren tijd doen verliezen in het uitzoeken van de juiste setup om via de visualisatie een KNX-uitgang aan te sturen.

Die argumenten zijn tegenwoordig niet meer geldig, want met elke nieuwe versie waren de verbeteringen op die punten duidelijk merkbaar.

Loxone zet de miniserver op de markt als een standalone domotica-oplossing met KNX-integratie, niet als een KNX-component. Dat merk je aan de manier waarop de integratie tussen beiden gebeurt. De afwezigheid van een ETS-library is een gemiste opportuniteit die ze hopelijk in de toekomst toch nog aangrijpen.

De hoofdvraag van deze review is waarschijnlijk: Zou ik de Loxone opnieuw kopen?
  • Als aanvulling op een bestaande KNX-installatie zou ik hem, ondanks de integratie-via-een-omweg, direct opnieuw aanschaffen.
  • Als standalone domotica systeem zou ik het risico op een totale blackout niet willen lopen door voor dit centrale systeem te kiezen. Het vermijden van een systeem met centrale component in de 'stoppenkast' was in 2008 een zeer belangrijke reden waarom we voor het duurdere KNX gekozen hebben. Ik probeer mijn installatie dan ook zo onafhankelijk mogelijk van de Loxone te maken, maar dit is soms niet mogelijk en bovendien is het erg verleidelijk om (al dan niet complexe) taken aan deze prima component toe te vertrouwen.
    Bij ons moet de miniserver enkel de visualisatie en de sturing van het aquarium en de centrale verwarming op zich nemen. Als de Loxone ooit de geest zou geven, kan ik de centrale verwarming onmiddellijk met ETS opvangen, zij het minder geavanceerd. Het verlies van de aquariumsturing is ook niet zo'n ramp, want dit kan ook op de traditionele manier gebeuren.
Pro
  • + Prijs
  • + Aantal connecties
  • + Visualisatie voor meeste platformen
  • + IP-gateway in ETS
  • + Veel eenvoudig te gebruiken functieblokken in Loxone Config
Contra
  • - Centraal systeem
  • - Geen ETS-library
  • - Uitgangen slechts 5A
  • - Loxone Config enkel voor Windows
  • - Te kleine pagina's in Loxone Config
  • - Geen Quickstart-handleiding
Opmerking: Reacties, tips en andere ervaringen zijn zeer welkom...
Update 10/05/2012: Dankzij deze forumpost, ben ik te weten gekomen dat je het papierformaat kan instellen in de eigenschappen die bij de dekblad-pagina horen. A3 is dus mogelijk! Die mogelijkheid zit er naar het schijnt al lang in...

37 reacties:

tim zei

Hoe heb je al die knx modules geprogrammeerd zodat ze samenwerken met de loxone want zonder ETS gaat dit toch niet en met een prijs van 900euro vindt ik dat nog wel iets te prijzig

Geert zei

Hey Tim,
Er zijn een aantal mogelijke oplossingen voor jouw probleem. 900 euro voor ets is inderdaad prijzig. Bovendien is dat een prijs exclusief BTW en zonder een servicekost van 15€
Ze hebben ook een licentie voor kleinere installaties: ETS Lite, deze heb je voor 100 euro, excl. BTW. Je installatie mag dan wel uit maximum 20 KNX-componenten bestaan (modules in de kast en schakelaars e.d. samengeteld.)

Als jouw installatie groter is, kan je aan jouw installateur misschien een afdruk vragen van de groepsadressen uit ETS. Op die manier weet je ook welke groepsadressen voor elk licht, CV-sturing, rolluik-sturing e.d. gebruikt wordt.

De laatste mogelijkheid die ik zie, maar misschien de minst praktische is om Loxone Config de bus te laten monitoren. Zo zie je perfect wat er over de bus passeert als je ergens op een knop drukt. Je kan dan zowel voor de actor als voor de statusterugmelding het groepsadres te weten komen, alsook welke waarde verzonden wordt.

Ik hoop dat dit je verder helpt?

tim zei

Geert,

Ik bedoelde heb je de programmatie van het ETS gedeelte laten doen of heb je dit zelf gedaan(en hoe snel ben je dan weg met ETS Lite ,... ).
Aangezien ik nu al een 2tal loxone modules heb geinstalleerden en nog een aantal vermogen relais er bij wil en dit de kost voor een extra loxone niet haalt. Zou ik graag zelf deze willen installeeren (opleiding ing. Elektronica).

Groeten Tim

Geert zei

Tim,

Als ik jouw uitleg goed begrijp, zou je KNX als uitbreiding willen gebruiken op een bestaande Loxone-standalone-installatie. Bij mij is het omgekeerd.

Ik vraag me trouwens af of jouw KNX-startpakket van wel goedkoper gaat zijn dan een extra Loxone-uitbreiding met hulprelais. Voor je KNX-modules heb je immers ook een voeding nodig in je kast.

Maar als je de basis van KNX kent, is ETS niet moeilijk te gebruiken.

Geert

Robin Demey zei

Probleem van die max. 5A is makkelijk op te lossen, door één 8/16-voudige KNX-actor te voorzien ipv een extension (als je voldoende ingangen overhoudt).

Gilles zei

Beste Geert

Zou ik je mogen vragen waar jullie het Loxone systeem hebben aangekocht?

Alvast bedankt

Gilles

Geert zei

Hey Gilles,

Voor zover ik weet is Domo Connect uit Nijlen de exclusieve verdeler voor België. Mijn Loxone komt dus daarvandaan, want Daniël (de zaakvoerder) heeft ook het eerste deel van onze knx-installatie gedaan. De rest hebben we zelf geplaatst, maar Daniël heeft ons wel de Loxone leren kennen.

www.domo-connect.be

Vincent zei

Hello,

Ik zit met een grondige renovatie. De keuze KNX en/of Loxone (of andere gesloten standaard) stelt zich.
Ben ik correct om te stellen dat men best alle kritische componenten in KNX uitvoert, zodat deze blijven werken bij uitval van de Loxone server? (het decentraal voordeel)
Minder kritische zaken kunnen wel op de Loxone blijven. Dan denk ik aan geschakelde stopcontacten of lichtsensoren,...
Of moet ik rekening houden met andere zaken?

Geert zei

Of je correct bent met die stelling kan enkel de toekomst uitwijzen vrees ik. Zo lang er geen problemen zijn met je 'gesloten standaard'-systeem, is dat de beste keuze.

Maar de vraag is maar of je Loxone of QBus centrale of ... het 30 jaar vol houdt.

Wij vonden het risico dat een centrale component voor een black-out zorgt vrij groot. Als je die op dat moment eenvoudig kan vervangen, is er nog altijd geen probleem, maar als het merk dat je gekozen hebt op dat moment geen ondersteuning meer biedt, ben je, denk ik, de klos...

Dus in dat opzicht zou ik kunnen stellen dat je het correct ziet.

Unknown zei

Hallo!

Ik ben student Computerwetenschappen aan de KU Leuven. Dit jaar schrijf ik een thesis omtrent Context Awareness in Domotica. Op het moment ben ik nog maar bezig met mijn literatuurstudie en merk nu al dat ik niet rond KNX kan.

Nu vroeg ik mij af hoe makkelijk het is om data te verzamelen met deze Loxone miniserver? Dus is het met deze miniserver mogelijk om alle data gegenereerd door KNX systemen bij te houden?

Hierbij denk ik dan aan het bijhouden van bijvoorbeeld de temperatuur in alle kamers, het aantal keer dat het licht wordt aangedaan in een kamer,... Kortom, liefst zou ik alle data kunnen opslaan van het KNX systeem.

Geert zei

Bij de miniserver kan je statistieken bijhouden van elke (virtuele) in- of uitgang (en dus ook van de KNX-sensoren). Je kan instellen dat hij elke verandering moet bewaren, of een gemiddelde moet bijhouden per x minuten.

Nadien kan je die statistieken uit je loxone halen als csv-bestand en zo controleren of er hier en daar nog iets geoptimaliseerd kan worden.

Uiteraard kan je ook zelf aan de slag door met virtuele uitgangen bepaalde web services aan te roepen die dan zelf de waardes loggen en bijvoorbeeld visualiseren op een website.

Ikzelf heb onlangs een feature request ingediend om ook te kunnen loggen naar http://sen.se. Ze zouden dit bekijken, maar sindsdien heb ik er niets meer van gehoord, dus als er nog mensen dezelfde feature request indienen, heeft dit misschien meer kans om gerealiseerd te worden. (hint, hint)

Unknown zei

Oké, bedankt! :-)

Ik heb mij alvast aangemeld bij http://sen.se. Als ze mij accepteren, zal ik zeker en vast een feature request bij Loxone indienen.

Unknown zei

Beste Geert

Ongveer een half jaar na mijn vorige vraag, kan mijn thesis applicatie nu verbinding maken met de Loxone mini-server. Deze kan alle data opgeslagen op de mini-server visualiseren.

Momenteel werk ik helaas enkel met een Loxone demo koffer: http://www.loxone.com/Pages/en/Purchase/SHOP/Produkt-Seiten/100104.aspx

Dit zou ik echter ook graag doen met een echte installatie. Zou u mij misschien willen helpen? Als dank kan u achteraf mijn applicatie natuurlijk altijd gratis blijven gebruiken. Misschien kent u andere mensen met een Loxone installatie die mij eventueel kunnen helpen?

U kan mij altijd contacteren op robin.decroon[apenstaartje]student.kuleuven.be

Met vriendelijke groeten
Robin De Croon

Unknown zei

Dag Geert,

Vooreerst een zeer mooi blog van uw verbouwingen. Leuk om te lezen.
Ik ben ETS-programmeur en doe al mijn visualisaties met de GIRA Homeserver. De reden hiervoor is: dit toestel kan werkelijk alles. Momenteel is er nog geen enkele vraag van een klant onopgelost wegens de GIRA homeserver. Een nadeel van de de homeserver is zijn aankoopprijs. Het is een grote kost als extra'tje die veel mensen niet willen betalen. Maar een overbodig weerstation van 1000€ kan dan wel. Soit.

Ik ben in het bezit van een Loxone Miniserver om deze eens eens uit te testen.
Ik kan reeds een licht sturen via KNX met dezelfde blok als u gebruikt in uw eerste printscreen.
Wat me niet lukt is om 1 object te maken waarop geklikt kan worden, en hieraan de status van de lamp weer te geven.
Ofwel heb ik de status van de lamp, die meegaat met de werkelijke status, waar deze ook bediend wordt (via loxone, of schakelaar, of homeserver) maar dan is deze niet aanklikbaar op de app van loxone.
Ofwel heb ik een aanklikbaar object op de app van loxone die het licht schakelt, maar de status van het object klopt niet wanneer ik het licht schakel via een andere weg dan met de loxone, namelijk schakelaar of homeserver.

Wat heb ik nu. Is een regel voor te schakelen met daaronder een regel met de status. Maar dat is enkel verspilling van plaats.

Hoe heb jij dit aangepakt, of is dit gewoon niet mogelijk?

Met vriendelijke groet,

Geert zei

Maarten,

Bedankt voor je reactie. Ik vrees dat ik je vraag niet helemaal begrijp, dus ik zal proberen uitleggen hoe het bij mij geconfigureerd is.

Neem dat screenshot met de lichtpunten er even bij. Wat je ziet is links bij de 'S'-ingang een KNX-sensor die luistert naar het KNX-status-groepsadres (bv.: 0/3/2, type Schakelen/drukknop) en geen antwoord terugstuurt. Status opvragen zet je op 0, zodat deze enkel bij het opstarten even uitgelezen wordt.
In het midden heb je de loxone-KNX-EIB Drukknop staan. Deze (en enkel deze) gebruik je in uw visualisatie. (categorie 'Verlichting', ruimte, en toegangsrechten instellen)
Rechts heb je dan de KNX-actor die een 0 of een 1 zal sturen naar het ETS-groepsadres voor het schakelen van de lamp (bv 0/2/2, type schakelen/drukknop, niet cyclisch verzenden)

Als alles goed staat, gaat een druk op de drukknop de juiste waarde naar 0/2/2 sturen, gaat de component die ernaar luistert de juiste actie uitvoeren (openen/sluiten van het contact) en vervolgens een status-update uitsturen naar 0/3/2 (in mijn voorbeeld). Deze status-update wordt opgepikt door de KNX-EIB-drukknop in loxone.

Uiteraard kan je hetzelfde doen met gedimde lampen, maar dan moet je type="Dimmen/Positie EIS6" kiezen voor zowel sensor als actor. (zie rechtse lampen in screenshot)

Helpt dit je verder?

Unknown zei

Bedankt voor de snelle reactie.

Hier is mijn antwoord
https://plus.google.com/101920460985069064431/posts/Fdym7HXHu6p

In de Gira homeserver had ik hetzelfde probleem. Dat een actor-groepsadres ook moet luisteren naar een status-groepsadres. Daar heeft Gira homeserver de term watch-adres voor ingeroepen.

Lees verder op mijn Google+ artikel.

MVG

Geert zei

En zie je de status update passeren als je de KNX-bus monitort met ETS en/of met Loxone?

Unknown zei

Jep,
De opzet is eigenlijk de volgende bij KNX.
Voor een licht, heb je een groepsadres om te schakelen en een groepsadres met de status.
Als de status verandert, moeten alle componenten die het schakeladres gebruiken mee veranderen.
Bijvoorbeeld, een om-en-om-schakelaar, of ook wel wip-schakelaar genoemd (klikken = aan, nogmaals klikken = uit) moet weten welk commando dat hij moet verzenden de volgende keer dat er gedrukt wordt.
Voorbeeld:
druk = 0
druk = 1
druk = 0
als ik nu de actor handmatig op 1 zet, of via een andere weg dan deze schakelaar dan moet die schakelaar weten dat hij de volgende keer een 0 moet sturen. Weet hij dat niet dan zal hij een 1 sturen en zal het licht aan blijven. Daarna is hij terug mee met de flow.
Dit gebeurt dus ook in de loxone.
In de Gira homeserver wordt dit opgelost met het central adres. (term)
Ik heb het geprobeerd met de loxone, dacht het gevonden te hebben met de blok die u gebruikt.
De S staat voor status, daar hang je het statusadres aan. Aan de TR hang ik een (volgens de uitleg van loxone) een virtuele ingang, de uitgang is natuurlijk het schakelgroepsadres.

Als ik dan de virtuele ingang gebruik om te schakelen dan doet hij het goed. Ook als ik eens via een andere weg het licht verander van status.
Echter de virtuele ingang kan enkel gebruikt worden als bediening, niet als visualisatie van de lamp.
Dus moet ik onder het balkje op de loxone de status weergeven.
DWZ 2 balkjes voor 1 lichtpunt. Zonde van de plaats en niet gebruiksvriendelijk.
Daarom was mijn vraag, hoe heb je dit opgelost? Of heb je dat niet?
Mocht het niet gaan, geen erg. Het is toch maar eventjes uitzoeken tot wat de loxone in staat is, en of ik deze zou willen gebruiken in mijn volgende kleine KNX projecten.
Sowieso, voor grotere projecten blijf ik de all-rounder Gira homeserver gebruiken.

Toch bedankt voor uw antwoord.

Geert zei

Beste Maarten,

Ik ben helemaal mee met uw uitleg en het klopt perfect wat je zegt. Echter hoef je helemaal geen virtuele ingang te gebruiken.
Je kan die achterwege laten en gewoonweg uw "KNX-EIB drukknop" in de visualisatie gebruiken. Deze fungeert dan als virtuele ingang en dan heb je slechts 1 balkje bij de visualisatie.

De screenshots in dit artikel komen uit mijn live-programma en werken perfect.

Ik hoop dat dit één en ander uitklaart?
Laat het maar weten.

Unknown zei

Jep, ik heb het daarna gebruikt zoals in uw screenshots. Werkt inderdaad perfect. Aan-uit. Maar die gaat niet mee wanneer het licht door een andere deelnemer wordt geschakeld.
Bij u wel?

Geert zei

Zonder problemen, vandaar ook dat ik eerder vroeg of je de statusmelding ziet binnenkomen wanneer je uw bus monitoring aan zet binnen Loxone Config.

Als je dan op die 'ouderwetse' schakelaar drukt, zou je de statusmelding moeten zien binnenkomen in loxone config. Als je die niet ziet, moet je de bus eens monitoren binnen ETS. Als je die daar ook niet ziet, dan stuurt de schakelcomponent die niet uit.

Als je die wel ziet, staat je KNX-sensor waarschijnlijk fout geconfigureerd binnen loxone config. Kijk zeker na of je het groepsadres van het statusobject doorstuurt en of het het juiste type heeft. Voor aan/uit: Schakelen/drukknop EIS1
Bij mij staat het checkboxje "Geen antwoord sture" aangevinkt en Status opvragen staat op 0 (opvragen bij opstarten en daarna 'luisteren' naar veranderingen)

Hopelijk lukt het je!

Unknown zei

OMG... het lukte nog niet. Ik gaf het op. Sleepte de ingang weg om hem daarna te deleten. Blijkt dat de ingang er gewoon boven stond, maar niet verbonden was met een lijn. Aarrrghhh... toch zeker 4u van mijn leven verspild. En wss ook eentje van het uwe.
Het werkt dus zoals het moet.
Hartelijk bedankt. En nogmaals, een zeer leuke blog.

Thomas zei

Hallo

Ik probeer met mijn tastsensor6 voudig in ets ingesteld als omschakelen een actor van loxone te sturen... met een eib drukknop en een uitgebreide eib sensor. Ik krijg de actor aan met groep adres bv 0/0/23:1 of zelfs ook met 0/0/23:0 als het start vallue 1 is... maar de actor terug uitschakelen met de omgekeerde vallue lukt mij niet niet

enig idee wat ik fout doe

groeten Thomas

Sander Hoogland zei

Hallo Geert,

Ik ben nu in mijn bezit van een Loxone installatie met een 1-wire extensie.
Weet jij toevallig iets over de 1-wire mogelijkheden. Ik weet dat je er temperatuur sensoren aan kan koppelen maar hoe zit dat bijvoorbeeld met beweging sensoren?

Groet
Sander Hoogland

ps duidelijke samenvatting, heeft mijn keuze in ieder geval makkelijker gemaakt.

Unknown zei

Hoi Geert,

Ik ga binnenkort bouwen en wil graag een domotica systeem installeren. Aangezien Loxone een zeer goede prijs kwaliteit verhouding blijkt te hebben en ik veel positieve dingen lees over de mini server en hun andere componenten wil ik voor hen kiezen.

Ik heb echter schrik dat ik nog in de problemen kan komen later door nu niet voor een echt KNX systeem te kiezen (Loxone is KNX compatible lees ik, maar is zelf niet KNX certified). Wat als Loxone binnen 10 jaar falliet gaat vraag ik me dan af. In uw review zie ik bij de conclusie zo'n beetje hetzelfde verhaal want u zou enkel voor Loxone opteren als aanvulling op een bestaande KNX installatie. Omdat het domotica verhaal voor mij redelijk nieuw is wil ik u dan ook enkele vragen stellen:

- Welk gedeelte van mijn domotica systeem moet ik (om op safe te spelen) opbouwen met echte KNX componenten?
- Welk gedeelte van mijn domotica kan ik aanvullend opbouwen met Loxone componenten?
- Moet ik bepaalde zaken dubbel aanleggen door Loxone en KNX te combineren?
- Aanvullend hiermee: is het combineren van KNX plus Loxone duur? Bv in vergelijking met een Gira installatie (met homeserver).
- Zijn er nog andere dingen waarmee ik rekening moet houden? ...

Het zou fijn zijn als u me even op weg kan helpen! Zeer mooie review trouwens, heel nuttig. Ik heb het al meermaals gelezen :-)

Geert zei

Werner,

Alvast dank voor je reactie op deze pagina. Ik probeer op uw vragen te antwoorden.

-> Ik zou heel uw installatie opbouwen met 'echte' knx-componenten, omdat je dan de hele installatie via ETS kan programmeren. Je kan ook de in-/uitgangen van de Loxone gebruiken, maar dan moet je de loxone via LoxoneConfig laten luisteren/versturen naar de groepsadressen zodat LoxoneConfig de juiste uitgang kan aansturen.

-> Uiteraard kan je misschien een uitzondering maken voor de 'uitgebreidere logica' zoals bijvoorbeeld het zo slim mogelijk aansturen van de verwarmingsketel. Indien de Loxone ooit de geest geeft en het merk zou niet meer bestaan, kan je nog steeds terugvallen op de KNX-componenten.

-> Misschien dat de Loxone een pak goedkoper is voor zaken als DMX, one wire integratie, ... Dan is dat uiteraard te overwegen.

-> Dubbel aanleggen: Ik zou niet weten wat.

-> Duur is relatief natuurlijk. De Loxone is een component die ik voornamelijk ging gebruiken om mijn KNX-installatie te 'visualiseren' en om deze van op afstand te kunnen bedienen. Echter, door de eenvoud in werking is het zeer verleidelijk om hem snel vol met logica te stoppen. Ik heb geen ervaring met de Gira homeserver, maar voor zover ik begrepen heb, is deze toch wel merkelijk duurder dan de Loxone.

-> Andere zaken om rekening mee te houden: De loxone heeft een aparte voeding nodig.

Unknown zei

Hoi Geert

Bedankt voor je snelle antwoord. Begrijp ik dan goed dat u alle componenten van een KNX fabrikant (bv Gira) gebruikt en die gewoon koppelt aan de miniserver van Loxone om het systeem van de nodige intelligentie te voorzien? Of gebruikt u daarbuiten ook nog andere Loxone componenten (bv extensions, dimmers, dmx ...).

Ik neem trouwens aan dat Loxone compatible is met alle KNX systemen en dat het dus niet uit maakt voor welk KNX merk dat ik kies?

Geert zei

Er is niet zoiets als meerdere KNX-systemen. Er is enkel één KNX-standaard en alle gecertificeerde producten (van eender welk merk) zijn daar compatibel mee.

Onderdelen van verschillende merken kunnen via de KNX-standaard met elkaar communiceren. Gecertificeerde componenten kunnen via ETS geprogrammeerd worden.

De Loxone kan communiceren met andere KNX-componenten, maar kan niet via ETS geprogrammeerd worden. Het vanuit de Loxone aansturen van / luisteren naar KNX is daardoor wat omslachtiger, omdat je de groepsadressen ook in Loxone moet gaan instellen. Dit kan dus tot foutjes leiden.

Kortom: Het maakt niet uit hoeveel verschillende KNX-componenten je hebt en van welke merken deze zijn. Loxone kan ermee overweg.

De Loxone heeft een busaansluiting, waardoor die mee in de KNX bus kan hangen, maar je kan hem ook standalone gebruiken.

Door middel van de uitgebreidere softwaremogelijkheden van de Loxone, kan je meer intelligentie aan uw KNX-installatie toevoegen, maar Loxone moet dan wel de juiste berichten naar de juiste KNX-actoren sturen e.d.

Ik hoop dat het nu een beetje duidelijker is?

Unknown zei

Hoi Geert

Ja je bovenstaande post is me duidelijk! Ik vraag me alleen af hoe het nu zit in jouw voorbeeld. Heb jij enkel en alleen de miniserver van Loxone gebruikt? Of ook andere Loxone componenten?

Geert zei

Sorry, dat was ik vergeten vermelden.
Ik heb ook de 1Wire extensie, maar die gebruik ik momenteel (nog) niet.
De PWM-dimmer heb ik wel in gebruik, maar deze zou denk ik van gelijk welk merk kunnen zijn. Ik heb deze gewoon bij Loxone besteld omdat ik op dat moment niet voldoende tijd had om naar alternatieven op zoek te gaan.

De collectorventielen voor de radiatoren aan of uit te zetten kan je ook gelijk waar bestellen. Op mijn EIB/KNX pagina kan je zien welke ik besteld heb. De mijne worden via een KNX-relais geschakeld. Dit kan ook perfect via de Loxone. Dat is dus een keuze die je zelf moet maken.

Geert zei

En de water temperatuursensor heb ik ook in gebruik om de temperatuur van het aquarium te meten. Heel de sturing van het aquarium gebeurt via de Loxone.
Ooit zal deze blog nog worden uitgebreid: http://aquariumdomotica.blogspot.be

Unknown zei

Ok dan weet ik voorlopig genoeg, bedankt! Ik hou je blog in de gaten want zo te zien kan ik nog het een en het ander bijleren van jouw ervaringen (en dan niet alleen over domotica)!

meldet zei

Dag, ook hier bezig met een Knx installatie in combinatie met een Loxone miniserver. Mijn vraag is of de miniserver voorzien wordt van een aparte voeding of mee gevoed wordt van de knx-voeding.

Geert zei

Zie enkele antwoorden hierboven:
-> Andere zaken om rekening mee te houden: De loxone heeft een aparte voeding nodig.

Thomas zei

Dag Geert,

wat zijn je ervaringen met Loxone, nu je het een aantal jaren in gebruik hebt? (hadware, gebruiksvriendelijkheid, flexibilieit systeem?)

Ik heb de indruk dat de support verbeterd is?

Geert zei

Dag Thomas! ;)

Bedankt voor je bericht.

Ik ben nog steeds tevreden over de miniserver en de aanpassingen die men in de software heeft doorgevoerd sinds deze review. Echter krijg ik de laatste versie van de firmware om één of andere reden niet in de miniserver opgeladen, waardoor ik momenteel met een 'verouderde' versie werk.

Ik heb de support nog niet gecontacteerd, daar ik er van uit ga dat ze me gaan aanraden om de firmware op een nieuwe microSD te zetten en zo eens te proberen. Daar heb ik helaas nog geen tijd voor gehad.

Maar al bij al nog behoorlijk tevreden van Loxone... ;)
Ik hoop dat dit jouw vraag beantwoordt.

Unknown zei

Dag iedereen ,

Sinds kort ben ik ook in het bezit van een loxone installatie. Ik ben even bezig geweest om alle lichtsturingen te programmeren , de volgende stap is dat ik ook de CV wil sturen via Loxone. (Zoneregeling)
Hiervoor moet dus in elke kamer een temperatuursensor komen. Ik zou nu graag in elke kamer een KNX thermostaat plaatsen om hiermee de inlezing van de temperatuur te doen , maar ook voor de temperatuur manueel te bedienen. Nu vroeg ik me af of dit mogelijk was om deze thermostaten volledig te integreren in mijn loxone installatie zodat ik zowel via de app , de pc , het automatisch stuurprogramma , en de KNX thermostaten de temperatuur kan regelen.

Alvast bedankt.

Mvg,
Kwinten

Een reactie posten