Nu de dakwerken en de isolatie geplaatst zijn, is het tijd om aan de binnenmuren te beginnen. Aangezien er op deze niet al te grote zolder twee kinderkamers en een badkamer getoverd zullen worden, leek het ons aangewezen om voor een materiaal te kiezen dat een goede geluidsisolatie heeft. Cellenbetonblokken, beter gekend als Ytong, zijn hiervoor ideaal. Bovendien valt het gewicht ervan heel goed mee en is het eenvoudig te verwerken. Het nadeel is echter wel dat de muren bezet moeten worden. Hieronder geven we u een volledig overzicht van de werkzaamheden, inclusief meer dan twintig foto's...
Eerst en vooral het plattegrond van de zolderindeling. (Klik op de foto's om ze te vergroten)
De groene muren worden met ytong geplaatst. De blauwe muren zullen binnenkort bijgebouwd worden met gyproc. De muur naast de trap wordt in gyproc geplaatst, omdat het trapgat in hout is afgewerkt en het gewicht van een ytong muur niet kan dragen.
Het benodigde materiaal werd besteld:
- 2 palletten Ytong (192 blokken in totaal)
- 50 kg Ytonglijm
- 16 latten Murfor
- 3 lintelen voor boven de binnendeuren
Tarra volgens de leveringsbon: 2200 kg. Dit van in de voorhof twee verdiepingen omhoog verplaatsen viel eigenlijk dik tegen. Een blok Ytong weegt al gauw bijna 10 kg, dus per twee naar boven dragen is meer dan goed genoeg. Ik ben niet breed genoeg geschouderd om er drie naast elkaar op te leggen, hehe.
Tijdens het naar boven sleuren heb je tijd genoeg om je hoofdrekenen te oefenen: 192 blokken, per 2, dat is dus 96 keer twee verdiepingen, of 30 trappen, naar boven met twintig kilo in je handen. Dat komt overeen met 2880 trappen die je doet met 20 kilo voor je. Slik! Je bent blij als het boven is en dan moeten de lintelen, de verstevigingsijzers en de lijm nog naar boven.
Tussen Kerst en Nieuwjaar moet het resterende verlof van de baas opgenomen worden. We gebruiken de tijd om aan het metsen te beginnen. We starten meteen met de moeilijkste opgave: De badkamer.
De badkamer heeft veel hoekjes en kantjes. Bovendien moeten er openingen voorzien worden zodat de leidingen van de schacht naar de elektriciteitskast kunnen gelegd worden.
En na meer dan twee dagen Ytong zagen en plaatsen, ziet de veel te kleine werf er al vlug uit als de Storthoop uit de Freggels...
Meer dan twee uur heb ik nodig gehad om de boel op te kuisen.
Weekend- en avondwerk is handig om de lange muur tussen de twee slaapkamers te plaatsen.
De volgende stap zal een combinatie zijn van gyproc tegen het plafond plaatsen, de gyproc binnenmuren plaatsen en het leggen van allerlei leidingen. Een valse vloer en de afwerking van het plafond en de kruipzolder staan ook nog op het programma. Ook al krijgen we een beetje een idee van het eindresultaat: Er is nog veel werk!
Binnenkort meer van dit!