Installatie
Omdat er tussen het plaatsen van de regenwaterput en de aanleg van de voortuin zand in de put was gevallen, hebben we de put eerst leeggepompt en het meeste vuil er uit verwijderd. Het was in een lege put ook handiger om de aanzuigslang en de vlotter te regelen. Vervolgens werd de waterput voorzien van ongeveer 2000 liter leidingwater, zodat we de installatie kunnen uittesten.Het systeem wordt gemonteerd en de nodige toevoerleidingen en filters worden aangesloten.
Door middel van 2 kraantjes voorzien we ook de mogelijkheid om de regenwatercollector rechtstreeks van leidingwater te voorzien. Dit is handig bij een stroomonderbreking alsook op het moment dat er een defect of onderhoud is aan de pomp. Uiteraard is die leiding van een terugslagklep voorzien zodat er nooit regenwater in de drinkwaterleiding kan terugvloeien.
Na enkele dagen werk, was het systeem operationeel vanaf de nacht van 7 op 8 augustus.
De wasmachine, 2 toiletten en de buitenkraan zijn aangesloten op de regenwatercollector. De leiding die dicht staat is voor het aquarium, want die wordt momenteel niet gebruikt. Ons derde toilet dat zich helemaal op de bovenste verdieping bevindt, wordt niet gevoed door deze collector, omdat de technische schacht van de kelder naar de zolder onvoldoende plaats bood voor nog een alpex leiding extra. Van de 3 exemplaren wordt dat toilet trouwens het minste gebruikt.
Invloed op het waterverbruik
De installatie is nu een drietal maanden in gebruik en het is overduidelijk dat de waterbesparing enorm is. Onderstaande grafiek maakt dit mooi duidelijk:In augustus merken we nog geen verlaging, omdat we wel wat water verbruikt hebben om de regenput te reinigen en opnieuw tot de helft te vullen. Vanaf september zien we dat we ongeveer een derde minder leidingwater verbruiken. Goed voor onze portemonnee, maar een peulschil voor de impact op het milieu, zeker als je weet dat er elke dag 180 miljoen liter water weglekt.
Tijdens droge zomermaanden zou het wel eens kunnen dat de put leeg geraakt en dat de pomp op dat moment automatisch op leidingwater overschakelt. De toekomst zal het uitwijzen.
Terugverdientijd
De financiële terugverdientijd is uiteraard moeilijker te berekenen, aangezien de plaatsing van de regenwaterput met voorfilters en pompen e.d. deel uitmaakt van een grotere factuur. Bovendien is het niet mogelijk om te voorspellen hoe lang de pomp mee gaat, hoeveel elektriciteit die verbruikt, wat de onderhoudskost is van het filtermateriaal e.d.De jaarlijkse besparing wordt geraamd op ca. 120€ en in onze gemeente is het ook mogelijk om een eenmalige hemelwaterrecuperatiepremie van ca. 500€ aan te vragen.
Het is in elk geval duidelijk dat de financiële terugverdientijd minstens 15 jaar bedraagt.
Deze blogpost is onderdeel van een reeks artikelen die onze inspanningen beschrijven om ons doel te bereiken om 20% energie te besparen.
« Een half jaar bewust: stand van zaken | Alle artikels in deze reeks | 2018: Het energiejaar van de waarheid » |
0 reacties:
Een reactie posten