Audio & beeld

Status update...

Anderhalve maand ligt het vorige bericht op deze blog intussen achter ons.
Wat is er intusen allemaal gebeurd? Een klein overzichtje...

Centrale Verwarming
Het idee om de gascondensatieketel op de kruipzolder te installeren, hebben we afgevoerd. De ruimte daar zou te nipt zijn en de loodgieter ziet het niet echt zitten om de ketel daar te plaatsen. Op de offerte, waar we trouwens meer dan 3 maanden op gewacht hebben, staat een ecoTEC plus van Vaillant. Het vermogen van de gekozen condensatiewandketel is bewust te zwaar berekend om een groot debiet aan warm water te hebben. We hebben immers twee badkamers waar we warm water nodig hebben.
De ketel is modulerend, maar hoe groter het vermogen van de ketel, hoe groter ook het minimum vermogen dat aangesloten moet worden. Bovendien is de ketel niet efficiënt in te bouwen in de domotica-installatie. De ketel heeft enkel een aan/uit-contact, waardoor je dus heel het modulerend systeem verliest als je het op deze manier schakelt.
Op Batibouw dan maar op zoek gegaan naar een ander systeem voor de centrale verwarming en sanitair warm water. Zowel bij Viessmann, Buderus als bij Junkers hebben we interessante oplossingen gezien. Voorlopig overwegen we een Viessmann met een vermogen van ongeveer 26 kW en een boiler van ca. 150 liter.

De voordelen van deze ketel zijn:

  • In tegenstelling tot een doorstromer is hij (bijna) niet gevoelig voor kalkaanslag.
  • Hij beschikt over een 0 tot 10V-ingang die door de domotica gebruikt kan worden om de ketel efficiënt te sturen.
  • Door de boiler biedt hij een hoger comfort aan warm water.
  • De ketel heeft een efficiënte pomp via gelijkspanning. Dit resulteert in een lager elektriciteitsverbruik.

Uiteraard heeft alles wat voordelen heeft ook enkele nadelen:

  • De ketel zal in de kelder geplaatst moeten worden, aangezien de boiler meer plaats inneemt dan we voorzien hadden. De kelder wordt pas volgend jaar verbouwd, dus waarschijnlijk zitten we ook volgende winter nog zonder centrale verwarming.
  • Voor de prijs van de Viessman, kan je 3 Vaillants kopen...

Domotica
In februari hebben we de specifieke eisen van onze elektrische installatie verder uitgewerkt. Er zijn in de hele woning 37 lichtpunten die geschakeld moeten kunnen worden. We hebben een goed gesprek gehad met Daniël van Domo Connect. We doen de installatie zelf, maar Domo Connect levert al de componenten en springt bij als we even vast zitten. Ook de programmatie zal door Domo Connect gebeuren, omdat de ETS-software vrij duur is om zelf aan te schaffen.

Een belangrijk punt van de domotica-installatie is het integreren van de centrale verwarming. Enkel in de ruimten waar warmte nodig is, mag warmte zijn. Dit willen we bereiken door op de collectoren elektrisch (220V) gestuurde ventielen te plaatsen. De trage ventielen doen er een 8-tal minuten over om van gesloten naar open toestand te gaan, de snelle ventielen doen het in enkele seconden. De prijs van deze laatste is echter 10 keer zo hoog als voor de trage ventielen.
De domotica-installatie controleert in welke ruimte er vraag is en schakelt radiatoren uit in kamers waar een venster of deur geopend is. Het benodigde vermogen wordt berekend en de ketel wordt via de 0 tot 10V-ingang modulair aangestuurd. De ketel met buitenvoeler doet de rest.

De zolderafwerking
De glazen schuifdeur voor de badkamer is besteld bij Brico. We hebben genoten van de 21% Batibouwkorting. De deur zal even op zich laten wachten, maar dat is niet zo erg, want er is nog heel wat werk aan de zolder.
Voor de vloerkeuze van de kinderkamers hebben we getwijfeld tussen een goedkope laminaat of een dubbel zo dure 'volle' plankenvloer. We hebben geopteerd voor het laatste, maar deze is nog niet besteld, aangezien daar geen korting op was. We kunnen dus op zoek gaan naar een mooie vloer met een goede prijs-/kwaliteitsverhouding.

De tuin
Het einde van het plantseizoen is nabij, dus moeten we dringend onze haag zetten. We hebben al opgezocht welke planten we waar willen hebben en we hopen deze morgen of overmorgen te kunnen bestellen. Volgende week moet onze tuin er dus helemaal anders uit zien.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

0 reacties:

Een reactie posten