Audio & beeld

EIB/KNX


Waarom wij voor EIB/KNX als domotica gekozen hebben, kon je al eerder lezen.

Oorspronkelijk bundelde ik zoveel mogelijk informatie over EIB/KNX op deze pagina. De mogelijkheden van deze pagina waren echter vrij beperkt, waardoor ik op 1 september 2014 de website www.automality.eu heb gelanceerd. Ik tracht wekelijks extra informatie op die website te plaatsen, zodat je daar weldra alles te weten komt wat je over domotica moet weten.
Als je dit project wil steunen, mag je het bestaan van die website delen met al uw kennissen!

Aangezien onderstaande informatie vooral reclame voor sommige firma's betreft, zal niet al die informatie op automality worden uitgediept. De bedoeling van automality is dat de website zo onafhankelijk mogelijk blijft.

Webwinkels - installatie en verlichting

DM LightsDM Lights heeft een groot aanbod installatiemateriaal zoals zekeringenkasten, differentieelschakelaars, zekeringen, kabels en inbouwdozen. Daarnaast hebben ze ook een groot aanbod aan verlichting. Alles met een zeer goede service en aan scherpe prijzen.

Lamp en Licht

9op10_NL

lampenlicht.be is ook één van de bekendere webshops voor verlichting. Indien u op zoek bent naar verlichting, loont het zeker de moeite om eens op deze website te zoeken.

Buitenverlichtingshop

Op zoek naar buitenverlichting? Deze coolblue-shop heeft precies wat u zoekt:

Webwinkels - domotica

eibmarkt

Mijn persoonlijke ervaring met eibmarkt is zeer positief. Ze hebben een groot productaanbod van verschillende merken aan zeer scherpe prijzen. De aanduiding van de voorraad en de verwachte verzenddatum waren bij al mijn bestellingen zeer nauwkeurig. Via onderstaand formulier kan je rechtstreeks zoeken naar producten op hun site, of onderaan deze pagina vind je rechtstreekse links naar sommige interessante producten. Indien u 'Duits' niet echt machtig bent, kan u de website ook naar het Engels omschakelen.
Zoek naar producten bij eibmarkt

knxshop.be

De website www.knxshop.be is de online shop van Domo Connect te Nijlen die het eerste deel van onze installatie heeft uitgevoerd. Domo Connect is een tijd exclusieve verdeler van Loxone binnen België geweest. Onze Loxone miniserver werd bij deze webshop besteld en correct en snel geleverd.

Leveranciers / Installateurs

Via Offrea.be kan je door 1 formulier in te vullen een offerte aanvragen bij meerdere bedrijven, en dit voor zowel Domotica als Algemene Elektriciteitswerken. De linkjes in voorgaande zin, brengen je onmiddellijk naar de juiste pagina.

Als je liever zelf aan de slag gaat, maar nog wat onzeker bent of je wel de juiste kennis hebt, kan je deze handleiding elektriciteit overwegen.

banner cursus elektriciteit


Hieronder vind je een overzicht van KNX-installateurs waar ik al goeds van heb gehoord.
Ken je er nog? Laat het via een reactie op dit bericht even weten en dan zal ik ze eventueel toevoegen aan dit lijstje.

Provincie Antwerpen

Provincie Limburg

Provincie Oost-Vlaanderen

Provincie West-Vlaanderen

Kostprijs

Uiteraard is de kostprijs afhankelijk van uw installatie en van het feit of je deze installatie al dan niet zelf zal uitvoeren. Onderstaand lijstje zou je alvast een idee moeten geven van hoeveel e.e.a. ongeveer kost. De richtprijzen zijn voor basiscomponenten (dus geen design) en zonder plaatsingskosten en BTW.

Algemene Informatie

Officiële website: http://www.knx.org

Boeken over EIB/KNX:

  • Building Automation: Engelstalig boek over gebouwautomatisatie met een zeer uitgebreid hoofdstuk over EIB/KNX. Dit zou voldoende moeten zijn om de basis van het systeem te begrijpen. Te koop bij amazon.de en bol.com

 Forums:

Bekabeling en aansluiting

Hier een klein overzichtje van hoe je bepaalde componenten dient te bekabelen en welke componenten je ervoor moet voorzien:

Drukknop:

Hangt in de KNX-bus, al dan niet via een businterface.

Magneetcontact:

Wordt aangesloten op een analoge input. Elk magneetcontact dient dus apart naar de kast bekabeld te worden. Als je niet dient te weten welk magneetcontact precies "open" is, kan je die contacten in serie bekabelen. Dien je het wel te weten, kan je een kabel gebruiken waar meerdere aderparen in zitten. Je kan bijvoorbeeld een alarmkabel type 6x0.22mm² gebruiken om 2 magneetcontacten te controleren: 2 aders per raamcontact + 2 aders voor het sabotagecircuit van beide contacten. De sabotagecircuits van de verschillende magneetcontacten worden meestal in serie aangesloten.

Extra info:

Rookmelder:

Wordt bekabeld zoals een magneetcontact, maar je hebt 4 adertjes per rookmelder nodig.
Als je de rookmelder niet bekabelt, zal deze nog steeds signaal geven bij brand, maar uw domotica-installatie wordt daar dan niet van op de hoogte gebracht, waardoor je rookmelders dus niet aan elkaar kan koppelen en je geen alarm-berichten kan uitsturen (naar uw GSM bijvoorbeeld)

Opmerking: Aangezien je 4 adertjes nodig hebt per rookmelder, zou je ook gewone buskabel kunnen gebruiken. Let wel op dat je deze niet mee opneemt in de bus!

Zekeringenkast:

Het bekabelen van de zekeringenkast is een project op zich. Daarom wordt dit in detail beschreven via onderstaande link:

11 reacties:

Evy en Lennart zei

Vanlatum Domotics Maldegem

koen zei

Hallo,

ik zag dat je Easing en domoconnect als betrouwbare installateurs beschouwt. Vanwaar komt deze aanbeveling? Eigen ervaring?

kpellegr zei

Hallo Geert,

Ben benieuwd welk schakelmateriaal jullie gekozen hebben?

Koen

Geert zei

Koen

Het wordt volgende week besteld, maar het worden witte schakelaars van de Berker IQ-reeks. Stopcontacten waarschijnlijk uit de K-reeks.
Eens het geleverd en geplaatst is, komt het zeker en vast op deze blog. Vermoedelijk ergens in september

Geert

Robin Demey zei

Welke rookmelders gebruikten jullie?

Geert zei

Dat zijn deze van Berker geworden:
http://www.berker.com/nl/belgie/catalogus/#019109

In combinatie met deze relais-modules:
http://www.berker.com/nl/belgie/catalogus/#019151

Maar ik moet de rookmelders nog aankoppelen, dus kan er verder nog niet veel over vertellen.

Dieter De Coninck zei

Beste Geert,

Ik zie dat je werkt met een KNX/Loxone combinatie werkt. Vooraleer ik op je inetressante blog terecht kwam dacht ik het zelf ook zo te doen omdat KNX toelaat om decentraal te werken zodat je hele installatie niet gaat of staat met één bepaalde component. Ik vroeg me wel of die combinatie goed werkt? Is de KNX compatibiliteit van de Loxone miniserver OK? Gebruik je de miniserver enkel voor de visualisaties? Of gebruik je hem ook om bv je sferen in te stellen?

Alvast bedankt!
Dieter

Geert zei

Ik ben heel tevreden van deze combinatie, al moet ik wel toegeven dat het zeer verleidelijk is om de miniserver voor van-alles-en-nog-wat te gaan gebruiken.

Op dit moment gebruik ik de loxone voor:
- visualisatie
- sturing van het aquarium (verlichting en verwarming)
- sturing van de centrale verwarming

Ik ben momenteel trouwens bezig met het bouwen van een website (http://www.automality.eu) die als doel heeft informatie te geven over elektriciteit en domotica.
Hij is nog in aanbouw, maar je kan je inschrijven op de nieuwsbrief of het volgen op twitter. Dan wordt je op de hoogte gebracht wanneer de website online gaat. De deadline is echter zeer strak, dus ik hoop dat ik het op tijd klaar krijg...

Als er bepaalde topics zijn die je behandeld wenst te zien op de website, kan je uiteraard verzoekjes doen...

Gina Johnson zei

ik zag dat je Easing en domoconnect als betrouwbare installateurs beschouwt. Vanwaar komt deze aanbeveling? Eigen ervaring?
http://www.levver.be/

ness zei

Welk type rookmelder (merk/model) heb je gebruikt? Was dit met een ingebouwde knx-module aansluitbaar op de knx-bus of een relais uitgang die je dan verbindt aan een knxmodule (binaire module?) in de kast? Knx-rookmelders zijn nogal aan de prijzige kant maar als je bij gewone rookmelders nog een aparte knx-module moet plaatsen om ze uit te lezen kost dit mss evenveel.

Geert Van Aken zei

Wij hebben rookmelders van Berker die met een relais-module in de rookmelder aan een binaire KNX-input hangen.
De rookmelders hangen dus niet rechtstreeks aan de bus en worden via alarmkabel bekabeld.

Ter info:
Rookmelder: http://goo.gl/FXvTzL
Relais: https://goo.gl/A95wVf

Een reactie posten