Audio & beeld

Slimme energiemeters

Nog een tiental jaar en iedereen van ons zou een "slimme elektriciteitsmeter" in huis moeten hebben. Aangezien het project nog in zijn kinderschoenen staat, vond ik dat het nú het moment is om "feature requests" in te dienen. De functionele vereisten zijn immers nog niet bepaald, zo blijkt uit deze vacature:
  • ICT Functioneel Analist Slimme Meters - Merelbeke-ICT091127.K.ML.67

    Als ICT Functioneel Analist Slimme Meters analyseer je samen met je interne klant de businessnoden, documenteer je de mogelijke oplossingen en alternatieven, om het zo mogelijk te maken voor de beste oplossing te kiezen op basis van een goed begrip van de businessbehoeften.

    Je initieert deze oplossingen en volgt de realisaties van de ICT-supply organisatie op en je organiseert tevens de ondersteuning van de gebruikers van de applicaties.

Daarom stuurde ik dit mailtje naar de vreg:

Beste,

Mijn woning is voorzien van een domotica-installatie en ik ben ervan overtuigd dat ik met de info die in de slimme meters zal te vinden zijn, mijn woning zuiniger kan maken door de toepassingen slimmer te programmeren / configureren.

Daarom vraag ik me af of het mogelijk zal zijn voor de eindgebruikers om de gegevens uit de slimme meters op één of andere manier uit te lezen? (een ethernetaansluiting en een gestandaardiseerde manier van uitlezen bijvoorbeeld)

Dank voor uw spoedige antwoord,
Geert

Enkele dagen later (lees: daarnet) ontving ik van hen dit duidelijk antwoord:

Geachte heer Geert,

Wij stellen inderdaad voorop dat het voor de eindgebruikers mogelijk moet zijn om de gegevens over het verbruik op een gestandaardiseerde manier uit te lezen via een lokale poort.

Dit omdat de gebruiker zelf zijn verbruik moet kunnen opvolgen, of zoals u vermeldt, op basis van deze informatie toestellen zou moeten kunnen aansturen.

Hoe die poort en die standaard eruit zullen zien is echter nog niet bekend, wij verwachten deze beslissing voor Vlaanderen pas over enkele jaren.

Het is dus niet nodig om extra druk uit te gaan oefenen en een petitie te starten om onze belangen te beschermen. Tenslotte is het toch weer de eindgebruiker / belastingbetaler die de kostprijs van het project zal moeten dragen en dus niet meer dan normaal dat we dan ook recht hebben op de gegevens die zich in deze leuke toestelletjes schuilhouden.

Een positief gegeven dus dat men er al standaard rekening mee houdt...

1 reacties:

Erwin zei

toch spijtig dat het nu nog niet kan ;-( Wel knap van je om het te vragen aan de VREG. Ik ben weeral een antwoord rijker nu ;-)

Een reactie posten