Audio & beeld

CV-ketel besteld

Intussen werd ook de gascondensatieketel voor de centrale verwarming en het sanitair warm water besteld bij Selfmatic te Kontich. Na ellenlang twijfelen tussen al dan niet een boiler of een doorstroommodel is de keuze gevallen op de Bulex Thermomaster F25, gekoppeld met een voorraadvat van 100 liter.
Selfmatic had eerst een Junkers-brander voorgesteld:
Cerapur Top 28-3 ZSB met boiler van 360 liter.

Deze ketel werd uiteindelijk niet gekozen omdat deze minder laag kan moduleren: De Junkers-ketel moduleert tussen 7,1 en 27,7kW, terwijl de Bulex reeds met een miminum-afgifte van 5,2kW (voor radiatoren) en 5,8kW (voor vloerverwarming) tevreden is. Maximaal vermogen is 25kW. De Junkers-ketel was bovendien wat duurder.

De Bulex-aardgaswandketel die besteld werd, is een doorstroommodel dat ongeveer 12 liter warm water per minuut kan leveren. Dit water wordt afgeleverd in het buffervat. Het buffervat zorgt er dus voor dat de douche(s) niet plots koud water afleveren als toevallig de vaatwasser (met hotfill) warm water vraagt.
Is er op een bepaald moment toch meer warmtevraag dan de het buffervat aankan, dan is er uiteraard nog steeds de capaciteit van 12 liter per minuut. Het vat is nadien reeds na 8,5 minuten weer 30°C warmer.
(=100 liter / 12 liter per minuut)
Hierdoor wordt het ook mogelijk om dit vat bij langdurige afwezigheid te laten afkoelen, zodat er energie gespaard kan worden.

2 reacties:

Anoniem zei

En kan je deze nu aansturen met KNX? (Wij hebben normaal een Thermomaster F29E)

Geert zei

Momenteel stuur ik hem aan via het contact voor een aan/uit-thermostaat. Dit gebeurt gewoon met een uitgang van een knx-switch-actor.

Ik zou de ketel echter ook kunnen aansturen via opentherm, maar dan zou ik eerst de THEBEN KNX-OT-Box of iets gelijkaardigs moeten aanschaffen. En ik kan niet precies inschatten hoeveel gas ik daar extra mee zou kunnen uitsparen op jaarbasis om zo de terugverdientijd ervan te berekenen.

Als ik in het najaar wat tijd vind, probeer ik een uitgebreider artikel op de blog te plaatsen over de hele setup van verwarmingssturing, maar dat zit er voorlopig niet echt in.

Als je nog vragen hebt, stel ze gerust :)

Een reactie posten