Audio & beeld

Solarlog 200

De zonnepanelen werden 4 maanden geleden geïnstalleerd en de groenestroomteller heeft intussen de grens van 2000KWh overschreden (zie foto). Aangezien de panelen pas gekeurd werden toen er reeds 121KWh op de teller stond, moeten we nog even wachten vooraleer we het tweede groenestroomcertificaat kunnen aanvragen.

De Solarlog 200 heeft de afgelopen 4 maanden al flink wat gegevens verzameld en is te koop bij amazon.de.

De solarlog is het ronde toestel dat op bovenstaande foto naast de omvormer aan de muur hangt.


Hieronder staan een paar screenshots van de bijhorende webinterface.
Van elke dag wordt een gelijkaardige grafiek bijgehouden. Dit screenshot werd vandaag rond 18:45 genomen. Het bedrag in euro bestaat uit 0,33€ per KWh voor de groenestroomcertificaten en 0,22€ aan uitgespaarde elektriciteitskosten. Het bedrag geeft dus een ietwat vertekend beeld, aangezien eventuele overproductie als nulverbruik wordt aanschouwd en je daar dus niet voor vergoed wordt. Bovendien houden de berekeningen ook geen rekening met prijsveranderingen gedurende de tijd.

Dit is de maandgrafiek van de 'slechte' maand juli. De rode lijn is de gemiddelde verwachte opbrengst en het werkelijke gemiddelde ligt dus 7% lager. Zoals je op de volgende grafiek kan zien, is juli trouwens (voorlopig) de enige maand waar de verwachte opbrengst niet gehaald werd.
Dit grafiekje geeft een mooi totaaloverzicht van de voorbije periode. Het dunnere rode lijntje in april en augustus geeft de verwachte opbrengst aan, rekening houdend met het aantal dagen waarop gemeten werd. Pas op 7 april werden de panelen geplaatst en augustus is uiteraard nog niet helemaal voorbij. Je ziet dat we iets boven de verwachting scoren.

0 reacties:

Een reactie posten