Audio & beeld

Aquariumverwarming 1 graad lager

Inleiding

In een vorig artikel verklaarde ik wat de impact van dekruiten boven het aquarium is. In deze blogpost lees je wat de energetische impact is als je de temperatuur van het aquarium met een graad verhoogt of verlaagt. Dat kunnen we vrij eenvoudig afleiden uit de gegevens die voor het schrijven van die andere blogpost verzameld werden...


Meetmethode

Voor het bepalen van de impact van de dekruiten, noteerden we elk uur hoe groot het temperatuurverschil tussen het aquarium en de woonkamer was. Die ΔT verandert elk uur, aangezien de temperatuur in de woonkamer niet constant is. Wanneer we 24 opeenvolgende metingen optellen en delen door 24, kennen we per dag het gemiddelde temperatuurverschil tussen aquarium en living. Vervolgens kijken we hoeveel seconden de aquariumverwarming actief was tijdens diezelfde 24 uur.
Op deze manier verzamelen we per dag 1 meetpunt dat we op een grafiek kunnen plotten.

Resultaat

Hieronder zie je al onze metingen op twee grafieken. Je ziet een grafiek met de metingen van vóór het plaatsen van de dekruiten en een grafiek met de metingen sinds 12 januari 2017, de dag dat de dekruiten geplaatst werden.

Op de verticale as staat het aantal seconden dat de aquariumverwarming actief was tijdens die periode van 24 uur. Op de horizontale as zie je het gemiddelde temperatuursverschil (in ºC) tussen aquarium en woonruimte in diezelfde periode.
Klik op de grafiek om te vergroten

Klik op de grafiek om te vergroten
We merken duidelijk dat het verkleinen van het temperatuurverschil tussen het aquarium en de woonruimte een niet te onderschatten invloed heeft op het warmteverlies van het aquarium. Men kan dus ofwel de temperatuur van het aquarium laten dalen, ofwel de temperatuur van de woonruimte doen stijgen. Aquariumwinkels passen soms de laatste techniek toe, aangezien het vaak makkelijker en goedkoper is om de hele winkel iets warmer te stoken dan om de aquaria op temperatuur te houden. Sommige vissen hebben graag een temperatuur van rond de 30ºC...

Op basis van bovenstaande grafieken werd beslist om de temperatuur van ons aquarium gedurende een periode van 30 dagen langzaam van 25ºC naar 24ºC te laten dalen. Uiteraard werd opgezocht en opgevolgd of dit voor de vissen geen probleem zou vormen. Het 'graadje lager' van deze actie zal de jaarlijkse energiebehoefte van het aquarium voortaan verder terugdringen met ongeveer 100 tot 150 kWh...

Update: In de blogpost "2018: Het energiejaar van de waarheid" lees je het effect op langere termijn.

Deze blogpost is onderdeel van een reeks artikelen die onze inspanningen beschrijven om ons doel te bereiken om 20% energie te besparen.
« De impact van dekruiten boven het aquariumAlle artikels in deze reeksNieuwe aquariumverlichting »

1 reacties:

Patrick zei

Da's wel een serieuze besparing, door simpel weg een 1 graad te dalen. Maar levert het ook veel op volgens onze vrienden van Eneco https://blog.eneco.be/besparen/de-prijs-van-1kwh/ niet. Wat heeft u hierover ondervonden?

Een reactie posten