Audio & beeld

Een half jaar bewust: stand van zaken

Begin dit jaar hadden we onszelf voor de uitdaging gezet om volgend jaar (in 2018) 20% aardgas, water en elektriciteit te besparen t.o.v. het referentiejaar. Het jaar waarin we het meeste aardgas, water of elektriciteit verbruikten werd telkens vastgeprikt als referentiejaar. De bedoeling was om in 2017 de nodige ingrepen door te voeren die ervoor zouden zorgen dat de besparing in 2018 werkelijkheid wordt. We zijn nu een half jaar bezig en onderwerpen onze ingrepen aan de realiteit om te zien of we op goede weg zijn.

Aardgas

Referentiejaar: 2015
Verbruik in referentiejaar: 1511 m³ (werkelijk) of 1646 m³ (genormaliseerd)
Beoogd verbruik in 2018: 1317m³ (genormaliseerd)

Deze grafiek toont het werkelijke aardgasverbruik in de eerste helft van 2017, vergeleken met het referentiejaar.


Als we dit procentueel bekijken, wil dit zeggen dat we in de eerste jaarhelft van 2017 17,63% minder verbruikt hebben dan in dezelfde periode in het referentiejaar. De inspanningen om dat te bereiken werden echter al in 2016 geleverd (verwarming lager op zonnige dagen, graadje lager indien onverwacht niet thuis, ...), maar blijken voorlopig dus onvoldoende om de 20% te halen. Ik vermoed dat we door het treffen van nog enkele kleine maatregelen het doel kunnen halen. Zo kunnen we bijvoorbeeld het warmwatervat extra isoleren of dat vat niet verwarmen op momenten dat we niet thuis zijn of liggen te slapen.

Water

Referentiejaar2015
Verbruik in referentiejaar: 134 m³
Beoogd verbruik in 2018: 107m³

Deze grafiek toont het werkelijke waterverbruik in de eerste helft van 2017, vergeleken met het referentiejaar. 


Uit deze cijfers blijkt dat we in de eerste helft van 2017 7,10% méér verbruikt hebben dan in dezelfde periode in het referentiejaar. Dat het verbruik niet gedaald is, is heel eenvoudig te verklaren door het feit dat we nog geen enkele maatregel getroffen hebben. Het aansluiten van de regenwaterpomp heeft eens op de planning gestaan, maar wegens onvoldoende tijd om dat voor te bereiden, hebben we dat moeten uitstellen.

De stijging in het verbruik is dan weer te verklaren door opgroeiende kinderen. Zo zijn we nu helemaal uit de pampers en hebben we een extra toiletgangertje en gaan de kinderen ook niet meer allemaal samen in bad of onder de douche.

Conclusie: De cijfers spreken echter voor zich: We moeten hier dringend werk van maken!

Elektriciteit

Referentiejaar2016
Verbruik in referentiejaar: 6 373 kWh
Beoogd verbruik in 2018: 5 098 kWh

Deze grafiek toont het werkelijke elektriciteitsverbruik in de eerste helft van 2017, vergeleken met het referentiejaar.


We merken dat de inspanningen die we tot hiertoe gedaan hebben, vruchten afwerpen, want volgens bovenstaande cijfers, hebben we in de eerste jaarhelft van 2017 14,42% minder verbruikt dan in dezelfde periode van het referentiejaar.

Het afdekken van het aquarium, het met 1 graad verlagen van de watertemperatuur en het vervangen van de verlichting van datzelfde aquarium waren de eenvoudige en effectieve ingrepen die we tot nu toe genomen hebben.

Er is echter nog werk aan de winkel en het wordt tijd om het sluimerverbruik onder handen te nemen... Ook overwegen we om te onderzoeken of het nuttig kan zijn om sommige toestellen te vervangen voor ze volledig versleten zijn. Ons initieel idee was dat we de afvalberg niet onnodig willen vergroten, maar artikels als deze leren ons dat dat niet hoofdzakelijk zo hoeft te zijn bij het vervangen van een nog werkend toestel...

Deze blogpost is onderdeel van een reeks artikelen die onze inspanningen beschrijven om ons doel te bereiken om 20% energie te besparen.
« Nieuwe aquariumverlichtingAlle artikels in deze reeksRegenwaterpomp aangesloten »

2 reacties:

Anoniem zei

AH ik zie net dit bericht. Ik had in een bericht van januari gepolst naar een stand van zaken over jullie doelstelling. Jullie hebben de 20% besparing nog niet bereikt, maar met 17% komen jullie toch al heel aardig in de buurt. Betekent dit dat ook jullie E-peil gedaald is. En, met risico om in herhaling te vallen, welke stappen hebben jullie ondernomen om te besparen op energie? Wat waren de meest significante initiatieven. Wij zouden ons E-peil ook graag willen laten dalen en dit doel bereiken: https://blog.eneco.be/besparen/ben-woning/
Maar we weten helaas niet goed hoe van start te gaan. Wij hebben wonen in een rijhuis in het centrum van een stad, dat 3 jaar geleden door de vorige eigenaars zeer inefficiënt gerenoveerd werd. Wij zouden dit graag willen opkrikken naar een hoger of beter lager niveau. Bedankt voor deze blogs, en om je ervaringen en ontwikkelingen met ons te delen.

Groeten,

Axel

Geert zei

Hey Axel,

Alvast dank voor je reactie en je nuttige link!
Wij hebben tijdens onze verbouwing geprobeerd om zo goed mogelijk te isoleren, uiteraard rekening houdend met de beperkingen (bouwtechnisch en financieel)
De meeste verlichting is via LED en als we een nieuw toestel kopen, proberen we ook zo zuinig mogelijk te gaan.
Als je op 'alle artikels in deze reeks' klikt onderaan het bericht, kom je op een overzicht van alle blogposts die hier verschenen zijn in functie van het verbruik naar beneden te krijgen NA de verbouwing. De maatregelen die tot hiertoe werden genomen, hebben voor zover ik weet GEEN invloed op het E-peil. Sinds eergisteren is trouwens de regenwaterpomp in gebruik en of dat invloed heeft op het E-peil weet ik niet. De blogpost daarvan zal in de komende weken / maanden verschijnen (van zodra ik genoeg gegevens verzameld heb om een voorzichtige conclusie te kunnen trekken)

Blijf ons zeker volgen en je mag dit uiteraard delen met alle kennissen die hier ook naar op zoek zijn! ;)

Veel succes!
Geert

Een reactie posten