Audio & beeld

Keuze domotica

Zoals je al eerder op deze blog kon lezen, hebben wij gekozen om na de verbouwing domotica te gebruiken voor onze elektrische installatie. Dit is echter enkel mogelijk omdat het over een ingrijpende verbouwing gaat. Hierdoor zullen we in staat zijn de elektrische leidingen te verplaatsen en extra leiding bij te trekken.
Uiteraard zit hier wel een limiet op. Het is en blijft een verbouwing, geen nieuwbouw!

Eenmaal de belangrijke "pro-domotica"-beslissing genomen was, stonden we voor de volgende keuze:
Welke domotica?

Budget was meteen het grote struikelblok. Hoe je het draait of keert: Een domotica-installatie zal duurder zijn dan een gewone elektrische installatie. Hoeveel duurder? Dat kan je alleen inschatten als je uw huidige en toekomstige wensen hebt opgelijst.

Wij willen nu de basis voorzien (licht aan/uit) en later eventueel uitbreiden met extra sensoren e.d.

Verschillende opties werden gewikt en gewogen:

Konnex (KNX voor de vrienden, vroeger gekend als EIB (European Installation Bus)) is verschillend van merk-specifieke toepassingen omdat het een standaard is. Dit wil zeggen dat elk merk componenten kan maken die via KNX kunnen communiceren met componenten van andere merken.

Een ander verschil met sommige specifieke merken is dat bij KNX elke component zijn eigen logica heeft. Bij sommige merken zit de logica in één component die in de zekeringenkast geplaatst wordt. Als die centrale component het begeeft, zal er niets meer werken van heel uw installatie. Als op dat moment uw domotica-merk failliet is gegaan, heb je een groot probleem.
Bij KNX zal bij een dode component enkel het getroffen deel van de installatie de geest geven. De andere delen zullen normaal blijven functioneren. Het is dan slechts een kwestie van die component te vervangen door een nieuwe van al dan niet hetzelfde merk met al dan niet dezelfde functies. Een kleine herprogrammatie van dat gedeelte en uw installatie is weer volledig operationeel.

KNX/EIB is duurder dan een merk-specifieke installatie. Dit komt juist doordat elke schakelaar zijn eigen logica heeft. We moesten dus voor onszelf uitmaken of we het risico wilden lopen dat de centrale merk-specifieke component stuk kan gaan en op dat moment misschien niet meer te vervangen zal zijn... Dat risico nemen we liever niet.

De meerprijs van de KNX-installatie zullen we proberen te compenseren door de plaatsing helemaal zelf te doen.

Op deze aparte pagina heb ik alle info over KNX die ik nodig had, gebundeld.

5 reacties:

Thomas Van de Putte zei

Tof dat jij de knoop reeds kunnen doorhakken!
Ik ben nog steeds aan het twijfelen tussen een merk-specifiek systeem en knx. Wat ik vooral vreemd vind is dat je voor knx een software pakket van rond de 1000€ moet aanschaffen? Klopt dit, of kan je ergens goedkopere software vinden?

Geert zei

Beste Thomas,

Dat van dat software pakket klopt inderdaad. Als je de programmatie van het systeem zelf wil doen, heb je de ETS-software nodig. Het is echter zo dat deze software vooral voor de installateurs bedoeld is. Voor hen is dat dus betaalbaar omdat ze de kosten doorrekenen gespreid over meerdere klanten. Voor een particulier is dat inderdaad een grote hap uit het budget.

Maar (en nu komt het goede nieuws): De meeste firma's (Domo Connect o.a.) leveren jou (voor een kleine meerprijs) de basis-programmatie van je installatie als je bij hen de componenten koopt. Je kan zo veel of zo weinig van de installatie zelf uitvoeren als je wil. Gaande van installatie uittekenen, sleuven slijpen, kabels trekken, de kast bekabelen, de componenten en schakelaars plaatsen, ...
Als je dus ietwat handig bent, spaar je zo weer een groot deel van de kost uit.

En nóg goed nieuws: eens je de basisprogrammatie hebt en je hebt een IP-component waardoor je KNX-installatie in je (draadloos) netwerk hangt, kan je met software voor smartphones (meestal slechts een paar euro) alle berichten die over je bus lopen onderscheppen en op je smartphone opslaan. Op die moment kan je dus je smartphone gebruiken als afstandsbediening voor je hele installatie zonder meerkost.

Geavanceerdere opties voor je domotica-installatie (tijdsgestuurd bepaalde acties triggeren, ...) zou je dan in principe gewoon kunnen programmeren op je smartphone.

Of dat de meest ideale oplossing is, weet ik niet, want zo ver sta ik zelf nog niet met mijn installatie.

Maar als je creatief bent, zal je nog wel mogelijkheden ontdekken.

Conclusie: Als ik nu de keuze opnieuw zou moeten maken, zou ik zelfs niet meer twijfelen: KNX all the way!

Deftone82 zei

Beste Geert

Ik ben benieuwd waar je woont en hoe ver het momenteel met je domotica installatie staat? Wij zijn er voor onze nieuwbouw nog niet uit (om financiële redenen!) of we al dan niet met domotica gaan werken. Dus zou graag wat voorbeelden en info krijgen van mensen die zelf een basissysteem hebben ipv verkopers of 'domotica freaks'...

mailen mag altijd naar pascalvanhees at gmail punt com

Geert zei

Beste,

Ik zou het zeker opnieuw doen als ik opnieuw zou verbouwen of bouwen en weer zou ik voor KNX kiezen.
Het is waar dat het initieel wat extra kosten met zich meebrengt, al kan je dat heel goed beperken als je veel zelf doet en actief op zoek gaat naar de goedkoopste componenten van elke productcategorie.

Eerlijkheidshalve moet ik er wel bijvertellen dat ik mezelf intussen wel tot de domotica-freaks reken. ;)

Veel succes met je project!
Geert

Unknown zei

Beste,

Wij helpen je graag met een objectief advies op verschillende domotica merken en KNX. Mensen die voorstanders zijn van de mogelijkheden van KNX en graag de nadelen uitsluiten komen meestal bij Loxone terecht.
Kijk zeker een op hun website of laat iets weten als we je kunnen verder helpen.

Een reactie posten