Audio & beeld

EIB-buskabel aftakken

Gisteren heb ik voor de eerste keer een aftakking gemaakt in de EIB-bus. Daar is op zich niets moeilijk aan, maar 'k vond het toch wel een aparte post op deze blog waard...

Eerst strippen we de kabels. Zoals je op de foto kan zien, gaan we enkel de rode en de zwarte kabeltjes doorverbinden, aangezien de gele en de witte niet gebruikt worden. Dat reservepaar kan je gebruiken als extra voedingspaar voor toepassingen die meer van de bus vragen dan de standaard toepassingen. Mijn installateur/leverancier zegt dat dit zelden het geval is en dat het de moeite niet loont om die elke keer mee op te nemen in de vertakkingen.

Misschien krijg ik daar ooit spijt van, maar vandaag volg ik het advies van mijn installateur. :)

We strippen de rode en de zwarte kabel van de drie buskabels.


We steken ze in de bus connection blocks (van de witte producten). Een 'echt' bus connection block heeft een rode en een zwarte helft, zodat je de zwarte kabel in de zwarte helft steekt en de rode kabel in de rode helft.
Eigenlijk zijn het gewoon simpele steekklemmetjes die ook gebruikt worden om stopcontact-kabel af te takken, maar dan kleiner.
In de zaak waar ik die steekklemmetjes kocht, zijn de 'merkloze' echter niet veel goedkoper dan de rood-zwarte versie, want je betaalt nog steeds ca. 20 cent per stuk en je hebt er voor elke vertakking 2 nodig.


Een foto van een iets grotere afstand, zodat je kan zien dat de kabels in het plafond zullen geduwd worden, tussen de isolatie.

Ik heb de kabels nog niet doorgetest om te zien of de aansluiting wel gelukt is. Dit staat op de planning voor de komende dagen en zal proberen om er ook een berichtje over te plaatsten...

0 reacties:

Een reactie posten