Audio & beeld

Eindelijk vooruitgang

Maandag 20 juli 2009
Zalig om 's avonds thuis te komen en te merken dat er toch wel één en ander gebeurd is terwijl ik op het werk was. Aannemer schoonbroer is begonnen met waar hij als niet-aannemer meer dan een maand geleden geëindigd was: Het afwerken van het dakraam in de badkamer.Aangezien we nog Ytong-stenen over hadden en we een goede geluidsisolatie willen tussen de verschillende kamers, metste hij ook in de ingemaakte kast tussen bad- en kinderkamer een muurtje.


En waar deze steen nu zit, zat vroeger een tijdelijke flexibele buis voor de rookafvoer van de geiser die in de badkamer van het verdiep eronder hangt. De flexibele buis is nu verhuisd naar achter de Ytong-muur.


Ook het foutje van vorige maand werd hersteld
's Avonds na het werk heb ik de EIB-kabel al in preflex buis getrokken en naar de schakelaars van de zolderverdieping gelegd. Een goede gewoonte om overal onmiddellijk een labeltje aan te hangen, ook al is dat bij de bus-kabel niet echt nodig. Later kan het misschien handig zijn om te weten waar welke kabel precies naartoe gaat.


Dinsdag 21 juli 2009
Vandaag had ik een half dagje tijd om leidingen te leggen. Alle leidingen moeten nu zo snel mogelijk op hun definitieve plaats gelegd worden. We willen immers zo vlug als mogelijk de bezettingswerken kunnen starten, dan kan nadien de elektriciteit aangesloten worden.

De netwerkkabels van de zolderverdieping en van de eerste verdieping worden vandaag dus al (deels) gelegd. Ze moeten immers achter de gyproc wand komen die op we op de verdieping eronder aan het zetten zijn. Als de leidingen er niet liggen, kan er geen gyproc aan de wand...

Ik heb een strategie van een collega uitgetest: De flexbuis eerst in de tuin afrollen en dan de kabel erdoor. Pas als laatste de voorbekabelde buis op zijn plaats leggen. Dat gaat goed, al moet je wel eerst op voorhand goed meten en bestaat de kans dus dat je eens een half metertje te kort komt ergens...

Vandaag zijn deze kabels op hun plaats geraakt:
  • 3 x 15 meter dubbele netwerkkabel
  • 2 x 11 meter dubbele netwerkkabel
  • 1 x 15 meter EIB/KNX buskabel
  • 2 x 4 meter 5G 2,5mm2 stroomkabel voor stopcontacten
Van de 1,2 km netwerkkabel is dus al 134 meter geplaatst...


Hier moet de netwerkkast komen. Liever een half metertje te lang dan een half metertje te kort.


Aangezien ik 4 rollen netwerkkabel heb, is het mogelijk om twee kabels tegelijk door de flexibele buis te trekken. Aangezien het ooit weer wat zoekwerk kan besparen, heb ik steeds aan de kabels van de ene rol een stukje tape geplakt, uiteraard vóór en na het door de flexbuis trekken.

0 reacties:

Een reactie posten