Audio & beeld

Elektriciteit uitkappen - foute boel

Zaterdag 20 juni 2009 was zo'n dag dat er meer verkeerd ging dan goed...

Het begon bij het installeren van de magneetcontacten aan de velux-ramen. Het solderen e.d. verliep allemaal vlekkeloos, maar om één of andere reden wilde de alarmkabel niet helemaal tot aan de andere kant van de flexibele buis. Er was geen beweging meer in te krijgen; vooruit, noch achteruit. Gelukkig was op dat moment de kabel wel aan de kast, zodat enkel het "te veel" aan kabel aan de kant van het magneetcontact er niet door geraakte en dat de velux op die plaats nog niet afgewerkt was.
De oplossing was dus om het resterend gedeelte kabel te verstoppen aan de velux, maar gelukkig ben ik daar niet mee, want dit wil zeggen dat het nooit meer mogelijk zal zijn om deze kabel te vervangen mocht dat nodig blijken.

In de namiddag nam ik een bijtel in de ene hand en een hamer in de andere. Bedoeling? De schakelaars uitkappen die in de ytong muur moeten komen. Het ging maar over een zestal plaatsen waar een stopcontact of een schakelaar moest komen, dus vond ik een slijpschijf wat overdreven. 't Is maar dat ik in dat geval heel het huis had mogen kuisen en daar had ik niet veel zin in.

Eerst goed nadenken over de exacte locatie van de schakelaars: Hoe ver ten opzichte van de deuropening? Hoe hoog? Hangt er geen radiator voor?

Om ze allemaal op dezelfde hoogte af te tekenen, want met een ondergrond die niet waterpas ligt, is dat niet zo evident, gebruikte ik de laserwaterpas. Daarmee kan je van de ene muur zonder problemen de paslijn doortekenen op een andere muur...

Het kappen zelf verliep vrij goed, cellenbetonblokken zijn dan ook zo zacht als boter en dat heb ik geweten bij de laatste schakelaar. Die zat blijkbaar iets te dicht tegen de kant van de muur (ca. 3cm) waardoor de rand van de muur in stukken brak. Gelukkig waren alle stukken nog heel en krijg ik ze nog goed tegen elkaar gedrukt. Herstellen zou nog mogelijk moeten zijn.

Hier enkele fotootjes:


Deze twee werden met de laserwaterpas op dezelfde hoogte geplaatst.


En ook deze twee lukt met de laserwaterpas, al moest ik dan wel eerst op de muur (rechts op de foto) de lijn aftekenen...


Krak, iets te dicht tegen de rechterkant van de muur in combinatie met een te kleine afstand tot de schakelaar aan de andere kant van deze muur geeft dit mooie patroon... :)

0 reacties:

Een reactie posten