Audio & beeld

Belegging zonnepanelen: 268% rendement op 20 jaar

Vorig jaar schreef ik een artikeltje over de terugverdientijd van photovoltaïsche zonnepanelen. Puur uit interesse hebben we onlangs een nieuwe offerte gevraagd, zodat we kunnen controleren of we er goed aan gedaan hebben om te wachten.

Als je het enkel als investering ziet, blijkt het een goede zaak te zijn om ze nu pas te leggen. Op 20 jaar bekeken zouden we met de laatste offerte een rendement halen van 268%. Vorig jaar was het rendement op 20 jaar 'slechts' 242%. Ook al kreeg je toen nog 450€ per groenestroomcertificaat en nu slechts 350€.

Uiteraard vergelijken we een beetje appelen met peren, want in de offertes is sprake van een verschillende grootte van installatie (1.4MWp t.o.v. 3.1MWp). We hadden bij beide offertes nochtans gevraagd om heel ons dak vol te leggen. Hoe dan ook zijn bovenstaande financiële rendementen berekend op basis van de initiële kostprijs van de panelen. De grootte ervan zou dus niet veel impact mogen hebben.

Een installatie laten plaatsen die meer produceert dan je verbruikt is niet nodig, want de te veel geproduceerde stroom wordt als nulverbruik aanschouwd. Je krijgt er a.h.w dus niets voor in de plaats. Aangezien we met de laatste offerte dus bijna in die situatie zitten, vermoed ik dat het extra financiële rendement dat we volgend jaar kunnen behalen niet veel groter zal zijn dan bij de laatste offerte. Het voordeel zal wel zijn dat de installatie waarschijnlijk goedkoper aangekocht zal kunnen worden en dat het misschien niet meer nodig zal zijn om het hele dak vol te leggen voor dezelfde productiecapaciteit. Er komt dan extra ruimte vrij voor eventueel een zonneboiler.

Zelf wachten we nog tot na de verbouwing om panelen te leggen, aangezien het budget het nu niet toelaat.

Het (bewust eenvoudig gehouden) tooltje dat ik gebruikt heb om de berekening te maken kan je hieronder downloaden. Indien je niet over OpenOffice.org beschikt, kan je het bestand bijvoorbeeld importeren in Google Docs. Met extra kosten zoals rendementsverlies en het vervangen van omvormers e.d. is geen rekening gehouden...

Download het bestand of lees alle artikels op deze blog over zonnepanelen:1 reacties:

Jack zei

merci voor de snelle dienst Geert :-)

Een reactie posten