Audio & beeld

Keukeneiland op sokkel

Onze keuken werd als zelfbouwpakket aangekocht bij een bekende Zweedse meubelgigant. Ongeveer 2m³ pakketten dien je te transporteren...
Vervolgens begint de installatie van de kasten. Dit gaat op zich redelijk vlot. Het moeilijkste gedeelte is om ervoor te zorgen dat alles zo stevig en zo waterpas mogelijk staat.

Wij hebben een 'eiland' in de keuken en daar is het meeste werk aan. Als je niet wil dat je met uw spoel- of kookeiland kan gaan wandelen, mag je dit niet op de gewone pootjes zetten, maar dien je zelf een sokkel in elkaar te knutselen. Deze sokkel moet aan de vloer bevestigd worden en de keukenkasten moeten uiteraard ook aan dit onderstel vastgemaakt worden. Aangezien elk eiland anders is, is er ook niet echt een handleiding.

Hier zie je hoe wij dit hebben aangepakt.

Eten & kookboeken (468x60)

Stap 0: Voorbereiding
Eerst bepaal je hoe je het eiland wil inrichten en voorzie je de nodige leidingen. Deze stap wordt niet uitgebreid in dit artikel besproken...

Stap 1: Ondersteboven
We steken alle eilandkastjes in elkaar en leggen vervolgens het eiland als één geheel op zijn kop. Belangrijk is daarbij dat alle kasten perfect gepositioneerd staan t.o.v. elkaar.

Stap 2: Onderstel knutselen
Bij Ikea hadden ze ons de tip gegeven om het onderstel met plinten te monteren. Zoals je ziet, is het bij ons een grote puzzel, omdat er een steunpaal en een vaatwasser ingewerkt wordt.
Stap 3: Kasten voorbereiden voor verankering aan frame
Nu de sokkel ondersteboven gepositioneerd is, kunnen er latten op maat aan de onderkant van de kasten geschroefd worden. Wij hebben dit gedaan met de spaanplaat latten die bij de plinten bijgeleverd zijn. De bedoeling is dat de kasten hierdoor juist in de sokkel passen.
Stap 4: Sokkel positioneren en verankeren
Als alle kasten van dergelijke voorbereiding voorzien zijn, kan de sokkel op zijn plaats worden gezet en in de vloer worden bevestigd. Aangezien de vloerverwarming "ongeveer" tot tegen of in het eiland ligt, hebben we het houten frame met TEC7 aan de grond gelijmd en ook vastgezet met 13 haakjes met korte pluggen om zeker niets te raken.
Stap 5: Kasten waterpas plaatsen en vastmaken
Dankzij de latjes die we eerder hebben gemonteerd is het kinderspel om de kasten op de sokkel te positioneren. De kasten worden met bouten aan elkaar vastgemaakt op de standaard manier.
De kasten worden nu vastgezet op de sokkel door vijzen in de eerder gemonteerde latjes te draaien. Op onderstaande foto zijn dit de vijsjes net onder de kasten, bovenaan de sokkel. Aangezien de twee kasten aan de kant van de paal geen steun van een andere kast krijgen, waren deze de moeilijkste om in hetzelfde vlak waterpas te krijgen, maar de aanhouder wint...
Stap 6: Werkblad
We hebben gekozen voor een zwart Trespa Athlon werkblad met een dikte van 13mm. Deze plaat komt in twee uitvoeringen: de Crystal-versie is een gladde plaat en de Quartz-versie heeft een minimale structuur. Aangezien de Crystal-variant een levertermijn van 4 tot 5 weken had, hebben we gekozen voor de Quartz-versie. Gelukkig hadden we op voorhand meerdere staaltjes aangevraagd via de website van Trespa. Dit was helemaal gratis en je kan zo veel verschillende kleuren en uitvoeringen aanvragen als je maar wenst. Enkele dagen later staat er dan een geheel gratis pakketje voor uw deur en kan je deze staaltjes één voor één vakkundig onderwerpen aan enkele mishandeltests. Wij hebben o.a. de sleutelkrastest, de hete-kookpottest en de laat-eens-tomatensaus-twee-weken-intrekken-test uitgevoerd...
De resterende staaltjes kunnen gebruikt worden als onderzettertjes op de salontafel :)

Het werkblad hebben we laten plaatsen door de schrijnwerker die ook onze kastenwand plaatste, aangezien deze daar het juiste gereedschap voor heeft. Het gat voor de spoelbak werd ook door hem voorzien.

Stap 7: Afwerking
De afwerking is vrij simpel: deuren aan de kasten hangen, de handvaten aan de deuren bevestigen en de deuren uitlijnen. Uiteraard moeten ook de plinten nog onder kasten geschoven worden, maar aangezien de sokkel met plinten gemaakt werd, passen deze uiteraard perfect...



 

Zoals je ziet moet er nog een passtukje aan de spoelbakkast gelijmd worden en ook de deur van de afwasmachine moet nog een upgrade krijgen naar een deur afgewerkt in hoogglans wit. Uiteraard wordt dan ook het handvat vervangen.

0 reacties:

Een reactie posten