Audio & beeld

Houten tuinafscheiding: deel 3


Vorig jaar, vóór onze tuin werd heraangelegd, werden de oude houten schutsels aan de woning trapsgewijs vervangen tot het einde van de helling. Deze tuinafscheiding is gemeenschappelijk geplaatst. Het resterende gedeelte van de scheidingslijn werd slechts 'bedekt' door paaltjes met een betonplaat ertussen. Het zwembad van de buren vormt in combinatie met onze kinderen (die nog niet kunnen zwemmen) een gevaarlijke situatie.
Hoog tijd dus om actie te ondernemen.

Aangezien de buren een haag wilden en wij een schutsel en er geen consensus kon worden bereikt, werden de kosten van de nieuwe panelen door ons gedragen en werden deze volledig op onze grond geplaatst. De bestaande scheiding blijft gewoon staan in de huidige vorm.

Als materiaal hebben we hetzelfde hout gebruikt als vorig jaar. Dit werd opnieuw bij Belgo Garant besteld.
Vorige week maandag werd het geleverd en op zaterdag 15 juni was het dus tijd om de handen uit de mouwen te steken.

Aangezien alle latten nu allemaal dezelfde afmetingen hebben, vereenvoudigt dit de plaatsing: Door het maken van vierkanten, staan de palen automatisch in één richting waterpas (op voorwaarde dat de eerste paal perfect staat), weet je zeker dat de latten ertussen passen en dat de palen niet gedraaid zijn.

 
Daarna worden alle onderste planken op één lijn geplaatst en vastgezet met terrasvijzen. Van zodra dat klusje uitgevoerd is, is het enkel nog de resterende planken tussen de palen schuiven. Op iets meer dan een kwartiertje ziet op dat moment de tuin er helemaal anders uit.
Het kleurverschil met vorig jaar is nu nog duidelijk zichtbaar,
maar dit zou tegen volgende zomer zo goed als verdwenen moeten zijn.
Het is niet de bedoeling om dezelfde pracht te creëren als bij de vele foto's die je vindt over verticaal tuinieren, maar fruit langs de schutsels leiden geeft wel nog een lekkere en gezonde opbrengst.

Van rechts naar links zie je op onderstaande foto:
  • Ribes Rubrum 'Jonkheer van Tets' (rode aalbessen)
  • Ribes uva-crispa 'Invicta' (kruisbes / stekelbes)
  • Actindia Deliciosa (mannelijke kiwiplant)
  • Actindia Deliciosa 'Hayward' (vrouwelijke kiwiplant)
Als het goed gaat, kunnen we binnen 5 jaar dus kiwi's plukken van op ons terras.


 

0 reacties:

Een reactie posten