Audio & beeld

Woonruimte en keuken geschilderd


Meer dan 4 jaar na de ingebruikname van de keuken en de living vonden we het tijd om aan de schilderwerken te beginnen.

Al deze tijd hebben we op een niet-geschilderde groene MDF-kastenwand en een half hersteld plafond zitten kijken. Na het schilderen van gelijkaardige kasten in de praktijkruimte wisten we dat het veel tijd, moed en doorzettingsvermogen zou vragen om de klus te klaren...

Vooraf

Hier zie je alvast enkele foto's van hoe de ruimte er 4 jaar lang heeft uitgezien. Uiteraard werd het aquarium vrij snel na de levering in gebruik genomen.

Aangezien we niet van plan waren om te verhuizen tijdens deze schilderwerken en we ook niet de ruimte hadden om al onze meubels e.d. elders te stockeren, zouden we de werken in drie mini-fases met elk enkele weken doorlooptijd aanpakken.

Voor het lakken van de kastdeuren weken we uit naar één van de kinderkamers, zodat we deze rustig konden laten drogen terwijl we elders naar hartelust konden opschuren. Al het houtwerk werd aan alle kanten opgevuld, opgeschuurd, ontvet en van minstens drie lagen lak voorzien. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te weten dat dit een tijdrovend karwei is.

Schilderen

Deel 1: De keuken

Onder dit deel verstaan we de oppervlakte onder het verlaagde plafond. Het betreft zowel het afwerken en schilderen van dat plafond als de achtergevel, al het MDF-houtwerk boven het werkblad, de steunpaal aan het spoeleiland, de plinten en een deel van de kastenwand, waaronder het ingewerkte bureau.


Vooraf...
Elk putje opvullen en gelijkschuren
Hieronder zie je dat de rest van de ruimte hermetisch afgesloten werd met behulp van folie. Op deze manier konden we verspreiding van het schuurstof doorheen de rest van de ruimte redelijk goed tegen gaan.


Deel 2: De eetplaats

Zodra de keuken klaar was, schoven we onze werf enkele meters op om de eetplaats een opknapbeurt te geven. De eetplaats is het deel tussen het valse plafond van de keuken en de steunbalk die je op deze foto ziet. Je merkt dat ons huis er tijdens de werkzaamheden nogal rommelig bij lag. ;)

De ruimte werd ook ingepakt.
Het behangen van de muur van de deur werd uitgesteld tot wanneer ook de zithoek voor papier ontvankelijk was. Uiteraard werd deze wel vlak gezet en van een grondlaag voorzien.

De radiator werd tijdelijk van de muur gehaald.
Om het plafond een uniform uitzicht te geven, werd het volledig uitgevuld met een middel waarmee ook gipskartonplaten worden afgewerkt.

Na het plafond, werd ook de deur geschilderd.
Na bijna 4 weken fulltime schilderen, begint het stilaan vorm te krijgen.

Deel 3: De zithoek

Tot slot was de zithoek aan de beurt. Ook hier was het nodig om het plafond en de muren uit te vlakken alvorens er geschilderd kon worden.

Het TV-meubel blijft staan omdat we anders ook zonder internet en telefoon zitten.
Nét klaar met uitvlakken van het plafond. Even pauze...
Na het plafond, krijgen de muren verf te zien.

Afwerking

Nadat al het stof voor goed (?) verdwenen was, kon de afwerking beginnen:
  • Er werd behangen
  • Alle verlichting, de luidsprekers en de rookmelder werden opgehangen en aangesloten
  • De parket kreeg nog een behandeling met onderhoudsolie
  • De gordijnen werden besteld en geplaatst
  • Het glas achter de kookplaat werd besteld en geplaatst

Het resultaat

De gordijnen werden geplaatst door Zicht

Mat glas achter de kookplaat (maart 2016)
Verder aangekleed met Ikea RIMFORSA rails (mei 2016)
Zodat we ook een overzicht kunnen houden op onze niet-te-vergeten zaken. (mei 2016)

Deze blogpost komt rijkelijk laat, want het meeste van hetgeen hier beschreven staat dateert reeds van het najaar van 2015...

0 reacties:

Een reactie posten