Audio & beeld

Daguitstap naar Batibouw

Onze jaarlijkse daguitstap naar Batibouw zit er weer op.
Een klein verslagje van de nuttige dingen die we gezien hebben:

Keukentoestellen
Zowel bij ATAG, als bij AEG hebben we enkele interessante inductiekookplaten gezien. vooral de ATAG-reeks met iris slide control bediening kan ons wel bekoren. Hetgeen we echter nog moeten uitzoeken is of we dit ding aangesloten krijgen. We hebben echter een enkelfasige elektrische installatie (nulgeleider, 1 fase en uiteraard aarding), maar volgens de specs hebben deze dingen een 2- of 3-fasige aansluiting nodig. Alle modellen breder dan 80cm zouden zelfs enkel op een 3-fasige (380V à 400V) aangesloten kunnen worden.

Ook bij de ovens hebben we een paar leuke combitoestellen gezien, zowel combi-oven/microgolfoven als combi-oven/stoomoven.


Spanplafonds
Omwille van akkoustische redenen hadden we gedacht aan een spanplafond boven de zithoek. Aangezien alle materialen daar na de verbouwing vrij harde materialen zijn, willen we de hoeveelheid galm op die plaats beperken. De kwaliteit van een goede surround-installatie teniet doen door de ruimte niet te optimaliseren, zou een beetje onnozel zijn.

Eerlijk gezegd verschoten we toch wel van de richtprijs die men ons gaf:
  • 75€/m² voor een gewoon spanplafond
  • 100€/m² voor de akkoustische versie (die is geperforeerd)
Wat we ook niet wisten was dat er in een spanplafond om de 2m een naslaad te zien is. We hadden op voorhand het idee dat dat juist de kracht van een spanplafond was: gegarandeerd een effen oppervlak en geen enkele kans op barsten e.d.
Barsten zal het uiteraard niet doen, maar die naslaad is wel een spelbreker.

Epoxy-gietvloer
Aangezien dit in alle offertes die we al gekregen hebben vakkundig leeg gelaten was, zijn we maar zelf een offerte gaan vragen bij betonflame. De richtprijs voor de oppervlakte die wij nodig hebben (ca. 60m²) bedraagt 78€/m², geplaatst.

Update: Interessant topic over epoxy- en PU-vloeren:

Spouwmuurisolatie
We overwegen het navullen van onze spouwmuur met isolatiemateriaal. We hadden op voorhand al een aantal offertes aangevraagd voor PUR en thermoparels, maar hadden tot hiertoe enkel iets binnengekregen voor PUR, o.a. van de firma Pluimers.
Op Batibouw hebben we ook offerte gevraagd voor navullen met glaswol (Murotherm) en dit blijkt meer dan een derde goedkoper te zijn dan navullen met PUR. Het nadeel is echter dat de isolatiewaarde een pak minder is. Voor onze spouwmuur (ca. 5cm breed), heeft het isolatiemateriaal slechts een R-waarde van 1,11m²K/W. Bij PUR is dit 1,66m²K/W.
Navullen met glaswol betekent voor ons dat het zelfs niet in aanmerking komt voor de Eandis-premie voor spouwmuurisolatie van 4€/m².

Als we de beschikbare premies (waar we recht op hebben) en kortingen in mindering brengen van de offertes, komt de PUR-variant ca. 170€ duurder uit. Het voordeel van glaswol is wel dat de woning beter kan 'ademen'.

Bij beide oplossingen is het nadien nog mogelijk om later een dampopen crepi op de gevel te plaatsen.

Wat de beste optie is, valt dus nog te bekijken en zal ook van de eventuele garantie afhangen.


Financiële instellingen
Aangezien we al 3 offertes (waarvan geen enkele volledig was ingevuld) binnen hebben, was de tijd daar om een bezoekje te brengen aan de financiële instellingen. Na een eerste verkennende gesprek op Batibouw verwijzen ze je uiteraard door naar het plaatselijke kantoor. Momenteel hebben we reeds een afspraak bij ING en bij BNP Paribas Fortis in onze agenda staan.
We hebben wel al geleerd dat we de 'groene facturen' gescheiden kunnen houden van de rest en toch slechts één keer langs de notaris moeten passeren. De man van Fortis legde het uit als volgt: "Bij de notaris bepaal je de waarde van het pand alsof het een lege schoendoos is en het staat de bank vrij hoe deze schoendoos opgevuld raakt. Dus of dat allemaal in één hypothecair krediet zit, of in twee (waarvan één groene), maakt eigenlijk niets uit."

Buitenschrijnwerk
Er was een stand (weet niet meer van welke firma) waar je aan verschillende soorten ramen kon voelen, gaande van enkelglas tot en met driedubbel glas met een U-waarde van 0,8W/m²K. Het gedeelte achter de ramen was gekoeld, zodat je het verschil echt kon voelen.
Wat ons vooral interesseerde was het verschil in dubbel hoogrendementsbeglazing (U-waarde van 1,1W/m²K) en het driedubbel glas. Ik moet zeggen: Het is nog steeds een groot verschil, al is het verschil tussen enkelglas en dubbelglas uiteraard een pak groter.
Aangezien we in onze plannen vrij moeilijk een radiator in de buurt van het venster kunnen plaatsen, is het toch wel belangrijk dat er geen koudegevoel heerst in de buurt van dat glas.

Ik had ook horen zeggen dat schuiframen met driedubbel glas een reële kans hebben om te barsten wanneer je deze slechts half open schuift, omdat dit het temperatuursverschil niet aan zou kunnen. Om uit te vinden of dit een mythe is of niet, ben ik maar eens mijn licht gaan opsteken op de stand van Reynaers aluminium. Die persoon vertelde me wat ik al vermoedde: "Bij dubbelglas heb je dat risico ook, maar dit is op te lossen door gelaagd glas te gebruiken en in principe is dat bij schuifdeuren sowieso verplicht (veiligheidsredenen)."
Alvorens te beslissen, zal ik dat uiteraard dubbelchecken...

Voor zonsverduistering aan de buitenkant hebben we ook een aantal mooie dingen gezien die we zouden kunnen integreren in het domotica-systeem.

Update: 3v-glas, kans op glasbreuk? (bouwinfo)

BTW-tarief
Na wat onduidelijkheid over het BTW-tarief voor de facturen voor het praktijkgedeelte (6% of 21%), heeft een man (die volgens onze perceptie toch al een pintje te veel op had) van de Federale overheid ons verklaard dat het toch aan 6% zou zijn, omdat het beroepsgedeelte van onze woning minder dan 50% van de oppervlakte bedraagt. Dat is dus een financiële opsteker.

CV-gekoppelde houtkachel
Enige tijd geleden had ik over de firma DDG al één en ander gelezen. Zij verkopen houtkachels die in het circuit van de centrale verwarming worden opgenomen. Ze zouden zelfs heel je woning kunnen verwarmen, maar dat houdt in dat je moet blijven stoken.
Het is dus beter om deze op te nemen in een CV-circuit met gasketel.
Ik vroeg een technische uitleg, vooral over hoe het geregeld wordt en of er geen overdruk kan ontstaan. Die heb ik gekregen.

Het werkt als volgt:
  1. Je stelt eenmalig in wat de watertemperatuur moet zijn nadat deze uit de kachel komt.
  2. Van zodra de kachel warmte produceert, wordt dit gedetecteerd en activeert de kachel de pomp van het circuit.
  3. Van zodra de watertemperatuur bereikt is en de kachel te veel warmte produceert voor het systeem, gaat de kachel de zuurstoftoevoer verminderen. Hierdoor gaat de kachel minder hard branden. Dit is ook de oplossing voor een eventuele overdruk.
Maar als je in het tussenseizoen voor de gezelligheid een vuurtje wil stoken zonder dat je de rest van je huis wil verwarmen, heb je dus een probleem, want dan raakt de kachel de restwarmte niet kwijt en gaat hij de zuurstoftoevoer dus afknijpen, waardoor er van je gezellige vuurtje niet veel meer over schiet.

Het wordt dus aangeraden om minstens 2 radiatoren te hebben open staan als de kachel brandt...

Update: Interessante topics over dit soort haarden


Ik denk dat dat de belangrijkste lessen waren die we gisteren geleerd hebben.

ps: Geloof het of niet, maar in het domoticapaleis hebben we dit jaar zelfs geen voet binnen gezet.

0 reacties:

Een reactie posten