Audio & beeld

Montagefout in vloerverwarming

Vorige week vrijdag (25/11/2011) heeft een technieker van de dienst na verkoop van Selfmatic onze Bulex Thermomaster F25 komen inregelen. De vorige poging, enkele weken eerder, had men moeten staken omdat het meettoestel van (een andere) technieker de geest had gegeven tijdens het instellen van de condensatieketel.
Toen de technieker bij ons rond ging om de installatie aan een vlugge controle te onderwerpen, had hij wel de opmerking dat de thermostaatkraan bij de vloerverwarmingscollector achteraan moet staan, i.p.v. vooraan.

Nu was ik enigszins verbaasd, aangezien ik destijds speciaal naar Selfmatic Kontich was gereden om uitleg te vragen over hoe deze puzzel opgelost moet worden. Ook verbaasd omdat ik de handleiding exact in de realiteit had gebracht.

Laat u niet afschrikken door de 'warme' collector van de radiator (linksboven), want deze takt af van de hoofdleiding vóór het water de vloerverwarmingscollector bereikt. Ze staan dus parallel en hebben normaal gezien geen invloed op elkaar...

Van zodra de technieker de deur uit was, bleek dat er toch iets niet juist zit. De ketel draaide op volle toeren en we kregen de temperatuur van de collector van de vloerverwarming niet hoger dan 18ºC, zelfs met het ventiel volledig open gedraaid. Zou de technieker dan toch gelijk hebben gehad? Bovendien werden de radiatoren niet warm. Ik begon dus te vrezen voor vuil in de leidingen die de pomp van de ketel blokkeert of zo. Mijn vermoeden werd versterkt omdat de collector van de radiator van bovenstaande foto ook niet warm werd. 

Na wat zoekwerk bleek dat zowel de collector van de vloerverwarming als de collector van de radiator wél warm werden als ik de pomp van de vloerverwarming op de laagste stand zette. Van zodra ik de pomp terug meer kracht gaf, draaiden de 'polen' van de hoofdleiding van de centrale verwarming om. Het bochtje boven de thermostaatkraan werd serieus warm, het bochtje boven het achterste gedeelte van de VVW-collector, alsook de collector van de radiator werden koud. En dit alles in slechts luttele seconden...

De oplossing voor de radiatoren van de bovenste verdieping had ik vrij snel gevonden, want die collector was altijd warm en het juiste buisje onder de radiator was warm. Er kon dus maar één, bovendien normale, oorzaak zijn: lucht in de radiatoren.
Een kleine ontluchtingsingreep op de drie exemplaren, gevolgd door water toevoegen op het circuit om de druk te herstellen, loste het probleem effectief op.

Van zodra dit gebeurd was, nam ik enkele foto's en reed ik, het verkeersreglement respecterende, naar Selfmatic Kontich. Daar was men bereid om mee te speuren naar de oorzaak van het vloerverwarmingsprobleem (dat ik trouwens op beide verdiepingen had). Gedurende een half uur heeft men mee nagedacht of het verschil maakt als de thermostatische kraan op de achterkant van de collector staat of niet. Deze thermostaatkraan heeft een externe voeler die sowieso de 'rode kant' van de collector 'meet' en daardoor 'weet' hoe hard hij moet 'afknijpen'.
We kwamen tot de conclusie dat de thermostaatkraan achteraan moet staan, omdat deze ook een interne voeler zou hebben. Dan is het inderdaad logisch dat het verschil maakt waar je deze installeert, omdat het retour- altijd kouder is dan het aanvoerwater.

Men raadde me aan om voorlopig niets te veranderen, alles eens op mail te zetten en de foto's als bijlage toe te voegen, zodat men deze theorie eerst kon laten bevestigen door Thermoduct, de leverancier van de vloerverwarming.
Ik stuurde de mail nadat ik bovenstaande handleiding er had bijgehaald en gaf ineens de opmerking dat de tekening niet overeenkomt met de legende, gezien de naamgeving van puntje 1 en 4 (aanvoer en retour).

Op de eerstvolgende selfmatic-werkdag kreeg ik het antwoord telefonisch. En zoals dat met elk pieker-je-suf-raadseltje gaat: als men de oplossing aanreikt, galmt er een luide "Aah, Jaaaaaaa!".

Er staat géén fout in de handleiding. De aanvoer moet effectief op de voorste collector toekomen. De pomp pompt dit water naar het achterste deel en mengt dit ondertussen met het koudere retourwater van het buizenstelsel van de vloerverwarming.
Makes sense to me...

MAAR!!!!!!
Kan Selfmatic van mij verwachten dat ik dit ga aanpassen?

Waarom wel?
  • De naam zegt het al: Selfmatic. Je wordt verondersteld alles zelf te doen op basis van door hen gegeven instructies. Je bent dus zelf verantwoordelijk als je deze instructies niet volgt.
Waarom niet?
  • Ik betaalde 6% BTW op de factuur, omdat montagehulp onderdeel was van de bestelling. Volgens de website van de overheid moeten de werken uitgevoerd worden door een geregistreerd aannemer om recht te hebben op een tarief van 6% BTW. Ik ben slechts bouwheer...
  • Als zowel de twee techniekers als de verkoper van Selfmatic niet zien waar de fout zit, hoe zou de zelfbouwheer dat dan kunnen weten? Ik ben vóór de montage van de collector nog speciaal naar het verkooppunt gereden om uitleg te vragen.
  • In de instructies die je krijgt, komt het erop neer dat de rode collector altijd gevoed moet worden door de aanvoer van de ketel. Dit is zo bij de radiatoren en bij sanitair water. Bij de vloerverwarming is dit dus omgekeerd en dat lijkt op het eerste zicht tegen de logica in te druisen. Niemand die hiervoor gewaarschuwd heeft.

Ik zal dus aan de dienst na verkoop vragen welke oplossing ze voor de fout in mijn aansluiting hebben...
Update 02/12/2011: Daarnet telefoon gekregen van Kevin van Selfmatic Kontich.
 

Voor hen is het belangrijkste dat de problemen van de klanten opgelost geraken. Ze geven ook toe dat ze in onze situatie niet helemaal foutloos waren met de instructies. Daarom sturen ze op 14/12/2011 een technieker langs om het probleem te verhelpen.

Bovendien heeft men Thermoduct de opdracht gegeven om de installatiehandleiding duidelijker te maken zodat toekomstige klanten niet meer dezelfde fout maken.
Prima dienst na verkoop als je 't mij vraagt!


Update 14/12/2011: Vandaag is de technieker inderdaad langsgeweest om het probleem op te lossen.

6 reacties:

Anoniem zei

Wij hebben nu echt PRECIES hetzelfde voor (ook Selfmatic/Thermoduct, dezelfde handleiding, dezelfde commentaar van de indienststeller, die trouwens ook op 25/11 gekomen is, en hetzelfde probleem met de vloerverwarming die niet warm wordt). Toch ook eens navragen wat er moet gebeuren nu... Hou ons op de hoogte welke oplossing er bij de DNV uit de bus komt!

Geert zei

Hé Maaike, bedankt voor de reactie. Nu weten we dat we niet de enigen zijn die de aanvoer van de ketel op de achterste collector hebben aangesloten.
Welk verkooppunt van Selfmatic heeft jullie de uitleg gegeven?

Anoniem zei

Wij zijn klant in Melle. Toen m'n vriend daar eergisteren met het probleem langsging, zeiden ze wel niets van het feit dat die aansluitingen omgekeerd moesten. De uitleg was eerder "zet uw ventiel [van die achterste collector, waar nu de aanvoer dus op toekomt] echt helemaal open, dan zal het wel lukken". Niet dus. Ik denk wel dat we volledig dezelfde fout als jij gemaakt hebben, check http://farm8.staticflickr.com/7019/6440660885_a8f266a8a0_o.jpg. Ik begrijp wel dat we dit nu zelf moeten oplossen, omdat er op die handleiding van de Zan-collector duidelijk "retour" staat bij nummer 1, en "aanvoer" bij 4 - het mocht er alleen net iets duidelijker op vermeld zijn, 't is inderdaad echt niet logisch. Anderzijds vind ik het raar dat de Thermoduct-kerel die bij ons kwam om de druk op de leidingen te testen, niets gezien heeft...

Afijn, dat wordt dus een douche dit weekend, maar hopelijk is het dan wel opgelost! Heb jij de aansluitingen al omgewisseld?

Geert zei

Maaike,

Het stukje van de ketel dat ik op de foto zie, lijkt ook een bulex te zijn. Als dat zo is, heb je inderdaad exact hetzelfde fout gedaan.

Bij ons is er zelfs helemaal geen Thermoduct-kerel langsgeweest om een druktest uit te voeren! (Daar heb ik dus voor betaald, maar niet gekregen.)

Bij jullie ziet de omwisseling er eenvoudiger uit. Bij ons is de collector op het gelijkvloers bereikbaar, maar ingewerkt in een kast; is er nog een aftakking naar die collector voor de radiator; staat er nog een zoneventiel tussen; lopen de buizen momenteel horizontaal, dus kans op luchtophoping in het bochtje als ik de aanvoer vooraan moet zetten.
Op de collector in de kelder is het ook wat eenvoudiger, omdat die collector nog goed bereikbaar is.
Bovendien vind ik nog steeds niet dat het onze fout is dat dit bij ons is misgegaan. Het is zoals je zelf zegt: de personen die langskomen zien niet dat er iets fout is en als ze wel iets zien, geven ze een verkeerde oplossing.
En we hebben ook de zelfmontagehulp 'gekocht' om dit soort problemen te vermijden.
En nogmaals: ik ben net voor ik de collectoren heb aangesloten met foto's van mijn installatie naar Kontich gereden om te vragen hoe het aangesloten moest worden.

En ik vraag me ook serieus af in hoeveel procent van de installaties dit soort collector verkeerd is aangesloten, als jij al reageert binnen de twee uur na plaatsing van dit bericht...

Dienst na verkoop van Selfmatic heeft mijn 'vraag om een oplossing' doorgestuurd naar de filiaalverantwoordelijke. Ik hoop alvast op een positieve reactie, want anders moet ik in andere kanalen op zoek gaan naar advies (fora, ombudsman, ...)

trouwens: ik heb geen alpex van 26mm meer, dus als men het op mij afschuift moet ik dit nog ergens gaan halen (en het zal niet van bij hen komen dan). Ik denk dat het in mijn geval niet nodig is om het water van heel mijn circuit af te laten, maar als dat wel nodig was geweest, kwam er nog een nieuwe fles fernox van ca. 40€ bovenop.

Van zodra er antwoord is, lees je het op deze blog (ofwel een update hierboven, ofwel een reactie hieronder, ofwel een nieuwe post)

Bedankt voor je reactie en veel succes met het omwisselen! ;)

-> over douche gesproken:
Bij ons had de montagehulp de pomp onder de kitballon niet ondersteboven gezet terwijl dit wel nodig was.
Ze zeggen: 'als je alle kraantjes toe draait, kan je die omwisselen als je snel bent, want dat trekt vacuüm'. Bleek een flauw grapje te zijn, want ik was doorweekt nadat er 100 liter water stond te spuiten

Geert

Thermoduct zei

Beste,

Wij zijn een beetje ontsteld door het ongemak dat u hiervan heeft ondervonden, maar waren tot op heden niet op de hoogte van het probleem. We zijn deze week telefonisch op de hoogte gesteld door Selfmatic, hebben de handleiding nog eens bekeken en zullen deze dan ook nog verder verduidelijken. Met name het aanvoer- en retourventiel benoemen als zijnde aanvoerleiding ketel en retourleiding ketel.
Dat de opstelling hiervan misschien niet logisch is, is een andere zaak. Deze heeft te maken met het ontwerp van zulk een collector. Voor verdere vragen staan wij u graag te woord.

Bedankt voor uw reactie,

Uw Thermoduct-team.

Geert zei

Beste Thermoduct,

Eerst en vooral bedankt voor jullie reactie (op zondag).
Als men uitlegt hoe en waarom dergelijke collector werkt, is het perfect logisch dat de aanvoer van de ketel op het voorste deel wordt aangesloten.
Echter, als men dit er niet (expliciet) bij vertelt, lijkt het (als leek) logischer om (net zoals bij de rest van de installatie) rood met rood en blauw met blauw aan te sluiten. Zoals bij veel dingen is het eenvoudig om foute conclusies te trekken op basis van halve informatie...

Ik lees graag dat de handleiding wat verduidelijkt zal worden om dit voor toekomstige klanten te vermijden.

Bedankt,
Geert

Een reactie posten