Audio & beeld

Een half jaar bewust: stand van zaken

Begin dit jaar hadden we onszelf voor de uitdaging gezet om volgend jaar (in 2018) 20% aardgas, water en elektriciteit te besparen t.o.v. het referentiejaar. Het jaar waarin we het meeste aardgas, water of elektriciteit verbruikten werd telkens vastgeprikt als referentiejaar. De bedoeling was om in 2017 de nodige ingrepen door te voeren die ervoor zouden zorgen dat de besparing in 2018 werkelijkheid wordt. We zijn nu een half jaar bezig en onderwerpen onze ingrepen aan de realiteit om te zien of we op goede weg zijn.

Nieuwe aquariumverlichting

Toen we begin dit jaar onze actiepunten bekeken om 20% elektriciteit te besparen, werd overwogen om de aquariumverlichting te vervangen door energie-efficiëntere verlichting. We merkten toen op dat we eerst zouden kijken naar de dingen die we konden doen zonder de afvalberg te vergroten. Het vervangen van een toestel of van verlichting zou enkel in aanmerking komen als het oorspronkelijke toestel stuk was of als het écht zou bijdragen tot een groenere aardbol...

Eind april begon de oude aquariumverlichting plots tekenen van slijtage te vertonen, waardoor dit sneller dan gepland op onze radar kwam. De verlichting werd vervangen op 9 mei 2017. Terwijl je in de blogpost van de link in voorgaande zin kunt lezen welk type we gekozen hebben en wat het resultaat is op het aquarium, kan je hier lezen wat de (vermoedelijke) impact op ons jaarlijks energieverbruik is en wat de terugverdientijd van de investering is.

Aquariumverwarming 1 graad lager

Inleiding

In een vorig artikel verklaarde ik wat de impact van dekruiten boven het aquarium is. In deze blogpost lees je wat de energetische impact is als je de temperatuur van het aquarium met een graad verhoogt of verlaagt. Dat kunnen we vrij eenvoudig afleiden uit de gegevens die voor het schrijven van die andere blogpost verzameld werden...

Badkamer afgewerkt

Samen met de trap die in voorgaand blogbericht een nieuw kleedje kreeg, werd ook de badkamer van de eerste verdieping afgewerkt. Er werden planken in nis gehangen en ook achter de badrand, boven de spiegelkast en aan de lavabotafel werd het nodige maatwerk geleverd.

Alles werd voorzien van 3 lagen vernis en tot slot werd de lavabo aangesloten...

Oude trap in nieuw kleedje

De oude trap naar de tweede verdieping had sinds het plaatsen van de Fermacell ondervloer tijdens de eerste fase van de verbouwing bovenaan een klein opstapje. Aangezien dit niet handig was en zelfs wat gevaarlijk, werd beslist om de trap te renoveren.


De oude treden werden uitgevuld en afgewerkt met nieuwe houten planken. De uitvulling zorgt ervoor dat de hoogte van het opstapje gelijk verdeeld wordt over alle treden van de trap.

Het nieuwe kleedje werd voorzien van 3 lagen olie om het hout te beschermen. De leuning zal bij de toekomstige schilderwerken ook een frissere uitstraling krijgen...