Audio & beeld

Vlaamse renovatiepremie aangevraagd

Vorige week kondigde de Vlaamse Overheid aan dat de Vlaamse renovatiepremie hervormd zal worden. Als je het persbericht mag geloven verandert er niets aan de toekenningsvoorwaarden en aan het maximale premiebedrag. Men stelt het voor alsof enkel 'luxe' niet meer in aanmerking komt voor de premie.

Als je echter het voorstel op de officiële website naleest, zie je dat je als "middelmatige verdiener" plots slechts 20% terug kan krijgen ipv 30% in de oude regeling. Het komt er dus op neer dat je aan een factuurbedrag van € 50 000 moet geraken van "inbrengbare werkzaamheden" en dat exclusief BTW. Vroeger had je slechts voor € 33 333 aan facturen nodig om het maximum uit de premie te halen.

Je kan sommige van de werken ook niet meer volledig inbrengen, want vanaf nu wordt er gewerkt met "korven" die elk een plafondbedrag hebben. In ons geval zou dus een gedeelte van het vervangen van ons dak niet in aanmerking komen, omdat de vernieuwing van ons eenvoudig zadeldak (in een rijwoning) reeds boven het maximum van de korf zit.

Waar het eigenlijk op neerkomt is dat enkel personen die een zeer grondige renovatie uitvoeren en voor elk potje facturen kunnen indienen voortaan nog het maximum uit de premie zullen kunnen halen.

Aangezien wij toch al van plan waren om tegen eind dit jaar de premie aan te vragen, hebben we er maar wat vaart achter gezet, want de nieuwe regeling gaat in van zodra het in het Belgisch Staatsblad (huh? Dit was toch een Vlaamse premie?) verschenen is. Dit hopen ze ergens in de tweede helft van oktober (lees: mogelijks vanaf volgende week) te kunnen realiseren.

Wij onthouden dus vooral dit stukje van bovenstaande website (op het moment van schrijven, wanneer het allemaal slechts een voorstel is):

Wat met al ingediende aanvragen?

Er verandert niets voor wie al een aanvraag heeft ingediend. De aanvragen worden verder behandeld volgens de huidige voorwaarden. Dat geldt ook voor wie zijn aanvraag nog indient vooraleer de nieuwe regeling in het Belgisch Staatsblad wordt gepubliceerd. Uiteraard kunnen er geen facturen in aanmerking genomen worden die dateren van na de aanvraagdatum.

Dinsdag- en woensdagavond telkens tot 's nachts bezig geweest met het samenzoeken van alle beschikbare documenten, facturen en bewijsstukken om uiteindelijk af te ronden met een dossier van net geen anderhalve centimeter dik.

Donderdagochtend (vandaag dus) de trein genomen naar de Provinciehoofdstad om het boeltje persoonlijk af te geven en een ontvangstbewijs in, euhm, ontvangst te nemen. In principe kan je het dossier ook aangetekend opsturen, maar een dossier van die dikte aangetekend verzenden kostte in mijn geval evenveel als een treinticket heen- en terug (dat ze trouwens niet zijn komen controleren, grrr). Als bijkomend voordeel van het persoonlijk af te geven heb je een beter inzicht van hoe volledig je dossier is en welke facturen hoogst waarschijnlijk verworpen zullen worden. Bovendien vertrouw ik in deze tijden van "welles-nietes-onderhandelingen-voor-wijkpostbodes" de stiptheid van De Post niet voor de volle honderd procent. Het moet maar eens een weekje ergens blijven liggen en daardoor met dit dossier in de nieuwe regeling vallen...

Zoals voorspeld was het druk op het kantoor van de Vlaamse Overheid. Gelukkig was ik vroeg genoeg gegaan en mocht ik als eerste mijn dossier bespreken. De factuur van de goedkope Ikea-laminaat en het voorschot van de 'vergane dakwerker' zullen niet door de keuring geraken. Met dat laatste hadden we rekening gehouden en de eerste was niet zodanig groot om problematisch te zijn. Met de ingediende facturen zitten we ruim boven het bedrag dat nodig is om de volle buit (€ 10 000) binnen te halen.

Het enige wat nog roet in het eten zou kunnen gooien is dat de Raad van State beslist dat de nieuwe regeling met terugwerkende kracht toegepast zal worden. Op dat moment gaan we een premie voorgesteld krijgen die significant lager ligt dan dat maximum. Volgens de ambtenaar kunnen we op dat moment beroep aantekenen en dan later een nieuwe aanvraag indienen met extra facturen van het vervolg van de werken.
Zoals hierboven reeds aangehaald werd, zullen we dan ook wel aan het maximum geraken, maar dan moeten we er nog twee jaar op wachten.

En wie kan ons garanderen dat er binnen twee jaar nog steeds sprake is van de renovatiepremie?

Lees verder: Renovatiepremie te laat, wat nu?

1 reacties:

Tom zei

"goedkope Ikea-laminaat" bestaat dat?

Een reactie posten